ANANASUL ROZ modificat genetic – cu ce diferă față de cel galben

Oamenii de ştiință continuă să schimbe aspectul natural al fructelor, pentru a le oferi trăsăturile dorite, rezistență la dăunători și o anumită textură.

Spre exemplu, în urmă cu aproximativ 10 ani, în Japonia a început producția pepenilor verzi pătrați, crescuți în această formă pentru a eficientiza ambalarea în cutii.

Ananasul roz, mai atrăgător

Ananasul roz a devenit o adevărată vedetă în rândul fructelor. Explicația: rozul este mai atrăgător și impulsionează vânzările companiilor.

Noua specie de fruct se numește Ananas Cosmosus (Rosé).

Ananasul roz este obținut prin intermediul ingineriei genetice, de către companiile americane Del Monte Fresh Produce și Dole.

Acest nou soi de ananas modificat genetic, cultivat în Hawaii și Jamaica, a fost aprobat pentru consum de către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Specialiștii au eliminat gena care determină culoarea galbenă a ananasului și au înlocuit-o cu o substanță care dă sinteza de licopen.

Ananasul roz a fost obținut de către specialiști în urma unor studii începute din anul 2005, prin modificarea genetică a ananasului galben extra-dulce.

Mai dulce și mai sănătos 

Acest nou sortiment de ananas este roz la interior și este și mai dulce decât ananasul obișnuit, de culoare galbenă.

Nuanța de roz este dată de licopen, un fitonutrient care are proprietăți anticancerigene (aceeași substanță care le oferă culoare roșie tomatelor și pepenelui verde).

De altfel, licopenul, cel care îi oferă culoare roz, îi accentuează și gustul dulce.

Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA), ananasul roz are și beneficii asupra sănătății, având aceeași valoare nutrițională ca ananasul clasic.

Beneficiile ananasului roz

– ajută organismul să lupte împotriva bolilor;

– previne apariția cancerului, în special a cancerului la sân și de prostată;

– protejează ochii de stresul oxidativ și de degenerarea maculară cauzată de înaintarea în vârstă;

– ajută la reducerea intensității durerii;

– este bun pentru creier, întârzie instalarea și dezvoltarea Alzheimerului;

– protejează inima de afecțiuni precum hipertensiune arterială, boli coronariene, ateroscleroză, ischemie miocardică;

– are rol în protejarea structurii osoase de stresul oxidativ (oase sănătoase și puternice);

– ajută la scăderea colesterolului sangvin;

– ajută la prevenirea constipației;

– ȋnlătură durerile digestive.

Precauții

Ananasul crud  poate provoca neplăceri persoanelor care suferă de afecțiuni gastrice (ulcer, gastrită).

 

 

 

Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

    ..tot aliment modificat genetic ramane …desi toti inceraca ne convinga de contrariu . La o adica am schimbat doar o gena (!) , zau , doar atat ?! Il puneti pe masa , voi , copiiilor sau nepotilor vostri ?! aveti curajul asta ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *