Alimentație

Alimentele cu MUGEGAI – cât de sigur este să îl îndepărtăm şi să consumăm apoi produsul

Multe persoane au tendinţa de a tăia porţiunile cu mucegai ale alimentelor, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci.

Mucegaiul de pe alimente este sursa unei controverse între cei care susţin că este inofensiv şi că putem tăia partea afectată şi consuma restul, şi cei care susţin că alimentul trebuie aruncat imediat la gunoi.

Mucegaiul pătrunde profund în produs

Mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, însă unele sunt foarte periculoase.

Mucegaiul face parte din familia ciupercilor. Deşi sporii sunt vizibili doar la suprafaţă, rădăcinile lor sunt prinse adânc în alimentele ‘’atinse’’ de mucegai.

Mai exact, porțiunile colorate vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, respectiv, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat, se duc profund în produs.

Este mucegaiul periculos?

Răspunsul este da. Sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, astfel că răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig, ori de pe alt produs alterat, nu ne va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Alimentele atinse de mucegai sunt toxice si nu mai trebuie consumate

Potrivit Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA, unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii.

Micotoxinele sunt produse de mucegaiuri care invadează cerealele, alunele şi care pot fi găsite şi pe legume şi fructe. Dintre toate mucegaiurile, cea mai răspândită şi periculoasă este aflatoxina.

Aflatoxina distruge ficatul şi poate cauza cancer

Conform specialiştillor, aflatoxina este o substanţă cauzatoare de cancer prin producerea unor anumite mucegaiuri în/pe alimente.

Se pare că odată ajunsă în ficat, această substanţă toxică pur şi simplu distruge o parte din el. Fapt valabil atât în cazul oamenilor, cât şi al animalelor.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA, există o legătură directă între aflatoxină şi cancer de ficat.

Nu se dă nici animalelor

Mâncarea mucegăită nu ar trebui dată nici animalelor, întrucât micotoxinele pot produce boli. Acestea se pot depozita în grăsimea animalelor sau în măruntaiele acestora, ajungând astfel în organismele noastre când mâncăm.

Cum prevenim mucegăirea alimentelor

– este indicat să acoperim produsele alimentare, pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;

– se recomandă utilizarea containerelor de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstrarea lor în frigider în mod corespunzător;

– alimentele rămase trebuiesc utilizate în termen de până la trei, patru zile.

loading...
Loading...