Alimentație

Alimente pentru OCHI sănătoși, pe care să le consumăm mai des

Peste 90% dintre percepțiile senzoriale ne parvin prin intermediul ochilor.

Ne punem ochii la muncă fără menajamente: citim e-mail-uri pe display-uri miniaturale, măsurăm distanțe mari cu privirea, utilizăm zilnic telefonul mobil.

Pe lângă factorii de zi cu zi care deteriorează vederea, dieta necorespunzătoare poate influența, de asemenea, sănătatea ochilor.

Cum ne îngrijim ochii

Pentru a putea să funcționeze, celulele fotoreceptoare au nevoie de vitamina A și betacaroten – substanțe prezente din abundență în caise și morcovi.

Antocianii, pigmenții care se găsesc mai ales în fructele albăstrii și roșii, precum cele de merișor, afinele și murele, ȋntăresc capacitatea de adaptare a ochilor la lumină și întuneric.

• Pentru vederea cromatică și claritatea imaginii sunt necesare luteina și zeaxantina – puse la dispoziție de legumele verzi, ca spanacul, broccoli sau rucola, varza furajeră (kale), dovlecei, salata verde, fistic, sparanghel, praz, pătrunjel și coriandru.

Acizii grași Omega 3 din peștii mărini, din uleiul de in și de nucă, ȋntăresc structura retinei și sporesc acuitatea vizuală. De aceea este bine să includem zilnic în alimentație 1 lingură din uleiurile amintite și să mâncăm de 2-3 ori pe săptămână hering, somon sau macrou.

Alte alimente necesare pentru a menține sănătatea ochilor:

Alimentele galbene și portocalii

Fructele și legumele portocalii conțin beta-caroten, precursorul vitaminei A ,care este totodată și pigment. Vitamina A este esențială atât pentru menținerea vederii. Practic, fără vitamina A din celulele specializate ale retinei nu am putea vedea.

Pentru a consuma beta-caroten, se aleg caise, morcovi, cartofi dulci, kale (varza neagră), spanac, papaya, ardei gras roșu, pepene galben, dovlecei și salată verde.

Ouăle

Pe lângă faptul că gălbenușul este una dintre principalele surse de luteină și zeaxantină, acesta conține zinc. Toate aceste elemente ajută la scăderea riscului de apariție a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Vitaminele și nutrienții din ouă, inclusiv vitamina A, protejează împotriva orbirii nocturne și a sindromului de ochi uscați.

Cerealele integrale

Înlocuirea carbohidraților rafinați cu orezul brun, quinoa, cerealele integrale și pâinea neagră poate diminua riscul de apariție a degenerescenței maculare legate de vârstă.

Vitamina E, zincul și niacina din cerealele integrale ajută la menținerea sănătății generale a ochilor.

Semințele de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui, crude, conțin din plin vitamina E, cunoscută drept un antioxidant puternic, ce previne cataracta și riscul de orbire cauzată de degenerescență maculară legată de vârstă – o boală frecventă a ochilor asociată ȋmbătrânirii.

Vitamina E poate fi găsită din abundență mai ales în uleiurile vegetale. Unele din cele mai bune surse sunt: uleiul din germeni de grâu, cel din semințe de floarea-soarelui. Se mai găsește în alunele de pădure, migdale, uleiul din semințe de bumbac, papaya, untul de arahide și cereale îmbogățite cu fier, nutrienți, etc.

loading...
Loading...