ALIMENTE pentru DINȚI sănătoși – dezinfectează, curăță, previn tartrul și cariile prin simpla mestecare

Alimentația sănătoasă este esențială pentru starea de sănătate a dinților.

Produsele din făină integrală, cerealele și legumele crude sunt sănătoase pentru dinți, deoarece mestecarea lor stimulează secreția de salivă.

Totodată, se recomandă consumul zilnic de alimente cu conținut bogat de calciu, cum sunt lactatele sau migdalele și semințele de susan (neapărat măcinate).

Glandele din cavitatea bucală produc zilnic între jumătate de litru și un litru și jumătate de salivă, esențială pentru sănătatea dinților.

Pentru a putea menține constantă această cantitate, se consumă minimum un litru și jumătate de lichid în fiecare zi.

Cele mai indicate sunt apele minerale cu conținut bogat de calciu sau ceaiul de mentă neîndulcit, deoarece menta stimulează suplimentar producția de salivă.

Următoarele alimente nu înlocuiesc spălatul pe dinți, însă îl completează, fiind la fel de necesar.

Merele

• Ronțăitul merelor crude, dimineața și seara, este un excelent mijloc de curățare a dinților. Substanțele  antibacteriene și antifungice din coaja și pulpa mărului, vor ajuta, alături de acțiunea mecanică, la eliminarea plăcii bacteriene și va preveni formarea tartrului și a cariilor.

• Ronțăitul unui măr pe zi dezinfectează gura și ȋntăreşte gingiile. Este, totodată, un remediu excelent împotriva scrâşnitului din dinți.

• Un măr, un morcov crud sau putină conopidă crudă, înainte de culcare, calmează maxilarele.

• Împotriva gingivitei, paradontozei, se recomandă merele de culoare roșie cât mai închisă, care se consumă nedecojite și tăiate în felii subțiri sau date prin răzătoare, dimineața și seara, în cure de minimum 1 lună.

Fiecare înghițitură va fi mestecată de măcar 30 de ori, astfel încât taninurile din coaja merelor să ajungă în contact cât mai îndelungat cu gingia. Taninurile au efecte antiinflamatoare și cicatrizante gingivale.

Morcovul

• Ronțăitul zilnic al unui morcov curăță și dezinfectează, reglează pH-ul din gură și ajută la ȋntărirea gingiilor.

• Împotriva gingivitei, se mestecă foarte bine – vreme de minimum trei minute – câte o jumătate de morcov, după fiecare masă.

Tulpinile de țelină

Despre tupinile de țelină medicii spun că sunt o periuță de dinți comestibilă. Odată mestecată, tulpina de țelină, cu suprafața ei aspră, ȋndepărtează bacteriile de pe limbă, iar fibrele alimentare contribuie la curățarea dinților.

Stafidele

Potrivit specialiștilor de la Chicago College of Dentistry de pe lângă Universitatea din Illinois, stafidele conțin o substantă cu acțiune bacteriostatică: acidul oleanolic, care blochează dezvoltarea bacteriilor responsabile pentru formarea cariilor și apariția halitozei.

Căpșunile

• Combat tartrul dentar: se consumă dimineața și seara, înainte de spălatul pe dinți, câte 100 de grame de căpșuni; se mestecă cât mai mult, iar la 30 de minute după tratament se spală dinții pentru a elimina complet tartrul ‘’atacat’’ de substanțele organice din căpșuni și pentru a evita afectarea ulterioară a dinților de către zaharurile din căpșuni.

• Combat gingivita: se mestecă, îndelung, câte 100 de grame de căpșuni, dimineața și seara; taninurile din căpșuni ajută la eliminarea inflamațiilor, reducând sângerările (au o acțiune cicatrizantă) și combătând infecțiile fungice la acest nivel.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>