Alimente de consumat pentru sănătatea DANTURII şi a GINGIEI

Bacteriile din cavitatea bucală se află dintotdeauna şi în permanenţă acolo.

Ele pot fi ținute sub control printr-o curăţare atentă a dinţilor.

Însă atunci când dantura nu este îngrijită destul de conştiincios, zaharurile şi amidonul din alimente, (mediul preferat al bacteriilor) formează pe suprafaţa dinţilor placa bacteriană.

În decurs de două zile, placa bacteriană se transformă în tartru. Bacteriile se fixează definitiv acolo şi irită gingia.

Pentru sănătatea danturii şi a gingiei există, însă, câteva alimente special care împiedică proliferarea bacteriilor din placa dentară şi chiar le poate împuţina.

Merişoarele

Conform unui studiu publicat în ‘’Journal of the American Dental Association’’, sucul de merișoare împiedică proliferarea bacteriilor din placă dentară şi chiar le poate împuţina.

Odată cu înlăturarea bacteriilor, scade şi riscul de apariţie a gingivitei.

Pentru aceasta, se consumă suc de merișoare neîndulcit sau se mănâncă merişoarele în starea lor naturală.

Iaurt, lapte şi brânză

Este recomandat un aport de calciu de 1 gram pe zi.

Un pahar de 230 g cu iaurt oferă 452 miligrame, aproape jumătate din doza de calciu necesară.

O bucată de parmezan de numai 30 g furnizează 350 – 400 miligrame de calciu. Peste 300 mg se obțin şi din alte brânzeturi: mozzarella, ricotta sau cheddar, în porţii de 30-60 g.

Şi laptele dulce este o sursă bogată de calciu. Un sfert de litru conține 250 – 300 mg de calciu.

Ardei graşi roşii şi verzi, varză de Bruxelles şi broccoli

Toate sunt bogate în vitamina C. Carenţa de vitamina C provoacă uneori inflamaţii ori sângerări ale gingiei.

Într-un ardei roşu de mărime mijlocie se găsesc 152 mg din această vitamină, iar dintr-un ardei verde de aceeaşi mărime se obțin 95 mg.

O cană de broccoli conține 81 mg, iar o cană de varză de Bruxelles – 75 mg.

Sardine şi somon

Un studiu publicat în ‘’Journal of Periodontology’’ arată că persoanele cu un aport mai redus de calciu prezintă un risc mai mare de parodontoză.

80 g de sardine în ulei conţin 325 mg calciu, iar o porţie egală de somon conservat (preferabil, la cutie) furnizează 181 mg.

Important de reținut este faptul că, la somonul proaspăt, ponderea calciului nu depăşeşte 10 mg la 80 g de peşte. Explicația: îngeneral, la conservare nu se înlătură oasele, care sunt bogate în calciu; ele se înmoaie în timpul procesării şi pot fi mâncate împreună cu carnea.

Citrice și ale fructe

Doza zilnică recomandată de vitamina C, de numai 60 mg, nu este deloc greu de atins, dacă se consumă fructe.

Propunerile nutriționiștilor:

  • portocalele (84 mg)
  • căpşunile (84 mg la o cană)
  • kiwi (70 mg)
  • grapefruitul (45 mg la o jumătate de fruct)
  • pepenele galben (25 mg la o felie egală cu o optime)
  • coacăzele negre (180 mg la 100 g)
  • un singur fruct de guava aprovizionează cu nu mai puţin de 125 mg.
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *