Alimente cu valoare terapeutică împotriva ASTMULUI

Împotriva crizelor de astm, caracterizate prin tuse cronică, însoţită de zgomote şuierătoare, deficienţă respiratorie şi o senzaţie de apăsare pe piept, natura pune la dispoziţie alimente cu virtuţi tămăduitoare.

O modalitate simplă şi la îndemână pentru a ţine sub control astmul constă în alegerea din multitudinea de alimente cu valoare terapeutică, oferite cu generozitate de natură.

Ardeii iuţi şi hreanul

Potrivit dr. Richard N. Firshein, director medical la Center for Comprehensive Medicine din New York şi autorul cărţii intitulate “Reversing Asthma” (“Inversând evoluţia astmului”), mâncărurile cu gust iute pot uşura respiraţia bolnavilor de astm.

Se introduc frecvent ȋn preparate ardei iuţi şi hrean, care ajută la scăderea ȋn intensitate a crizelor de astm.

Alimentele bogate în vitamina C

Broccoli, roşiile, dovleacul, pepenele galben, căpşunile, grapefruit-ul, kiwi, portocalele, papaia, ardeii graşi (de preferinţă roşii), varza de Bruxelles şi cartofii dulci sunt alimente bogate în vitamina C, care nu ar rebui să lipsească din meniul zilnic al astmaticilor.

Studiile au demonstrat faptul că un nivel scăzut al vitaminei C în organism creşte probabilitatea diagnosticării cu astm.

Alte studii au arătat că în alimentele cu un conţinut ridicat de vitamina C se găsesc de regulă şi flavonoide, care blochează, de asemenea, eliberarea de histamină – responsabilă pentru respiraţia şuierătoare, lăcrimarea ochilor şi curgerea nasului.

Ceapa şi usturoiul

În urma cercetărilor realizate de dr. Walter Dorsch, de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, în ceapă şi în sucul din ceapă au fost identificaţi compuşi cu acţiune antiinflamatoare.

Pe lângă tiosulfinații şi cepenele care reduc inflamaţiile şi combat astmul, ceapa mai este bogată şi în quercetină, o altă substanţă cu efect antiinflamator. Usturoiul are de asemenea o acţiune benefică în astm, neutralizând otrăvurile.

ceapa si usturoi

Ceapa si usturoiul au efect antiinflamator

Cojile de citrice

Dr. Ehud Keinan de la Israel Institute of Technology a ajuns la concluzia că limonina, o hidrocarbură cu gust amărui, regăsită în compoziţia cojilor de citrice, poate calma crizele de astm, în special pe cele provocate de poluarea aerului.

După ce au fost foarte bine spălate, pentru îndepărtarea pesticidelor, cojile de citrice pot fi mâncate ca atare, sau rase şi amestecate în diferite preparate.

O altă variantă folositoare este de a îndoi între degete o bucată de coajă, inspirându-se  cu prudenţă norişorul de compuşi aromatici care se degajă.

Alimentele cu magneziu

Este cunoscut faptul că astmaticii au deseori deficit de magneziu. Alimente precum halibut (peşte oceanic), boabe de soia, spanac, fulgi de ovăz, musli, cartofi, nuci şi unt de arahide aduc un aport suplimentar de magneziu, fapt care ajută la îmbunătăţirea funcţionării plămânilor.

Este important ca în acest caz să se acorde atenţie nucilor şi untului de arahide: dacă simptomele de astm se înrăutăţesc după administrarea celor două alimente, se opreşte consumul şi se evită pe viitor.

Mierea

Un articol publicat în revista “Annals of Allergy, Asthma and Immunology” informează că mierea adăugată în ceai sau în lapte ameliorează simptomele astmului.

În Turcia, mierea este unul dintre cele mai îndrăgite remedii tradiţionale pentru tratarea copiilor astmatici. Poate fi la fel de uşor introdusă în alte combinaţii, printre care, miere cu coji de citrice rase sau miere cu usturoi.

Extract de ginkgo biloba

Cercetătorii chinezi confirmă efectele benefice ale extractului de gingko biloba pentru tratarea astmului, alergiilor, bronşitei şi tusei.

Se iau între 60 – 240 miligrame de extract standardizat pe zi (nu mai mult – dozele mari provoacă diaree, nelinişte şi irascibilitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *