Alimente contra tulburărilor care conduc la BOALA CORONARIANĂ (prelungesc simțitor viața și măresc mult calitatea acesteia)

Boala coronariană este rezultatul unui cumul de afecțiuni din cele mai diverse – de la hipertensiune la diabet, obezitate, sedentarism, tabagism, stres psihic exagerat.

Conform studiilor făcute în ultimele decenii, alimentele-medicament chiar funcționează, prelungind simțitor viața și mărind nesperat de mult calitatea acesteia.

Iată și categoriile de alimete recomandate în mod special contra tulburărilor care duc la boala coronariană:

Alimente vasodilatatoare și diuretice

Recomandate mai ales persoanelor hipertensive. Pe termen lung, ele au efect de scădere și de stabilizare ale presiunii arteriale, comparabile cu cele ale medicamentelor de sinteză, dar fără efectele adverse ale acestora.

  • Usturoiul, ceapa, hreanul, frunzele de țelină, salata verde, asmățuiul, oțetul de mere și miere, lăptuca, rucola, castraveții cu tot cu coajă, ridichile, semințele de dovleac (crude), coaja lămâilor, a grapefruitului și a portocalelor.

Toate aceste alimente au și efect hipoglicemiant, fiind așadar un excelent mijloc de luptă contra diabetului.

Alimente hipocolesterolemiante

Reduc valorile colesterolului negativ (LDL), curăță vasele de sânge și ajută la redobândirea elasticității acestora.

Colesterolul este responsabil de depunerile de aterom care apar pe arterele coronare (ateroscleroză), care îngustează calibrul vaselor de sânge ce nu vor mai putea aproviziona corespunzător mușchiul cardiac cu oxigen și cu substanțe nutritive.

Cele mai cunoscute sunt:

  • Uleiul de măsline presat la rece, uleiul de porumb, uleiul din sâmburi de struguri, nucile, pasta de susan (tahini), semințele crude de floarea-soarelui, peștele oceanic gras (de ape reci, conține faimoșii acizi grași Omega 3).

Alimente antioxidante

Sunt legumele și fructele proaspete care conțin substanțe ce protejează țesuturile vasculare, mușchiul cardiac, sistemul nervos central (ce coordonează activitatea cardiovasculară), de procesele degenerative și de îmbătrânire.

Alimente cu puternici antioxidanți sunt:

  • Afinele, coacazele negre, strugurii negri, zmeura, murele, fragii, măceșele, cătina, ardeii și gogoșarii de culoare roșie sau portocalie, varza roșie, sfecla roșie, coaja roșiilor,broccoli, ceapa roșie.

Alimente cu fibre alimentare

Conțin acele substanțe nedigerabile din alimentele vegetale care curăță tot organismul de toxine, împiedică creșterea peste valori normale a glicemiei și a colesterolului.

Totodată, sunt esențiale pentru combaterea obezității și a supragreutății.

  • Alimente bogate în fibre sunt cerealele (grâul, porumbul, ovăzul, orzul, secara, hrișca), în formă integrală, nedecorticate, consumate sub formă de fulgi, de terci, de pâine sau de făină integrală.

Cea mai eficientă acțiune o au tărâțele de grâu, care sunt constituite aproape exclusiv din fibre vegetale și vitamine, având un nivel al caloriilor, al grăsimilor și al zaharurilor apropiat de zero.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>