Alimente care înlocuiesc SAREA în bucătărie și dau savoare mâncărurilor

Clorura de sodiu sau sarea de bucătărie este ingredientul care dă gust mâncării.

Un consum moderat de sare face bine oricărui om sănătos.

Vorbim aici despre sarea naturală, grunjoasă, numită și sare gemă, și nu sarea ‘’fină’’ de masă care este tratată cu E 535, adică ferocianură de sodiu, o substanță toxică.

Totodată, sarea fină nu conține aproape deloc magneziu (spre deosebire de sarea gemă), un mineral esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Mai mult decât atât, unii cardiologi susțin chiar că anumite maladii ale inimii și sistemului vascular s-ar datora în mare măsură acestei ‘’sări fine’’, sărăcită de acest mineral esențial.

În magazinele naturiste se poate găsi atât sare gemă neiodată, cât și sare marină care nu a fost supusă la acest tratament. Este indicat să se consume și utilizeze numai aceste tipuri naturale de sare.

Condimente care pot înlocui sarea

Când sarea este consumată în exces, ea are efecte dramatice pentru sănătate.

Din fericire, putem păcăli papilele gustative folosind şi alte ingrediente în locul acesteia, iar mâncarea să fie în continuare gustoasă şi sănătoasă.

Reţetă alternativă la sare

  • 3 linguri de oregano uscat
  • 3 linguri de praf de usturoi
  • 1 lingură de boia de ardei
  • 1 lingură de pulbere de muştar
  • 2 linguriţe de cimbru uscat
  • 1 linguriţă de praf de ceapă
  • 1 linguriţă de mărar

Se pun toate ingredientele într-un blender sau râșnița alectrică și se amestecă până când toate condimentele se transformă în pulbere.

O simplă presărare pe alimente poate înlocui sarea în mod inteligent, astfel încât să se evite problemele asociate cu o cantitate excesivă de sodiu în organism.

– Chimenul, ienibaharul, rozmarinul, tarhonul, cuișoarele şi foile de dafin sunt, de asemenea, condimente care dau o aromă şi un gust aparte preparatelor culinare şi pot înlocui cu succes sarea.

– În special la prepararea salatelor și a sosurilor, sarea poate fi înlocuită cu succes și de coaja de portocală, de lămâie sau de lime. Pentru aceasta, se spală bine fructele înainte, se dă prin răzătoare puțină coajă și se adaugă în salate.

Alte opțiuni sănătoase:

Oțetul adăugat în diferite salate (de ardei copți, de castraveți), sosuri (marinate), ciorbe (de fasole verde).

Sucul de lămâie pus în supe, ciorbe, salate (de crudități).

Borșul adăugat în ciorbe (aduce și o cantitate importantă de vitamine din complexul B).

Leușteanul/patrunjelul spălat și tăiat, adăugat în ciorbe, borşuri, etc.

Scorțișoara și cuișoarele, pisate și cernute, înlocuiesc gustul sării în patiserie, în sosuri (marinate), fripturi, etc.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *