Alimentație

Alimente care dau DEPENDENŢĂ – unele pot avea efecte similare cu cele ale drogurilor

Unele produse alimentare au capacitatea de a determina o puternică dependenţă.

Dependenţa de anumite alimente este un fenomen real, validat de către cercetători.

Anumite substanţe din conţinutul acestor alimente au un efect foarte puternic asupra creierului. Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au descoperit că unele tipuri de hrană pot avea efecte similare cu cele ale narcoticelor asupra creierului uman.

Sursele de carbohidraţi simpli

Pâinea, pastele şi orezul rafinate – surse de carbohidraţi simpli cu eliberare rapidă –  stimulează producţia de dopamină, crescând dorinţa de a consuma cantităţi tot mai mari.

Se pare că există un efect similar între consumul de carbohidraţi simpli şi cocaină asupra centrului plăcerii al creierului. Cercetătorii au constatat că privarea de o porţie în plus poate duce la simptome asociate cu stările de sevraj: anxietate, irascibilitate, dureri de cap.

Produsele dietetice

Alimentele dietetice din comerţ, aşa – zis sănătoase, pot avea un conţinut caloric foarte mare, din cauza aditivilor adăugaţi suplimentar pentru aromatizare.

Astfel, alimentele procesate, inscripţionate pe etichetă cu mesajele de ‘’dietetice’’, ‘’light’’ sau cu conţinut redus de zahăr, pot creşte predispoziţia la un consum abuziv.

Pe lângă conţinutul caloric foarte mare, ceea ce mai favorizează consumul abuziv al acestora constă în confortul psihic de alegere a variantelor considerate sănătoase.

Chipsurile de cartofi

Chipsurile de cartofi abundă în grăsimi şi sare, iar odată cu consumul lor, terminaţiile noastre nervoase trimit semnale la hipotalamus, centrul plăcerii cerebrale, şi implicit, la creier.

Însă după această ‘’plăcere’’ se produce căderea, la fel ca după o secreţie sporită de adrenalină sau după creşterea bruscă a glicemiei. În timpul ‘’scăderii plăcerii’’, creşte considerabil tentaţia de a consuma şi mai multe chipsuri uleioase şi sărate.

Chipsurile din comert sunt produse nesanatoase, care pot da dependenta

Cartofii prăjiţi

Cartofii prăjiţi conţin multe grăsimi şi multă sare, acţionând asupra organismului şi dând dependenţă exact ca chipsurile. În plus, ei conţin acrilamidă, substanţă care poate provoca anumite tipuri de cancer.

Carnea procesată

Salamul, cârnaţii, cremvurştii şi baconul sunt doar câteva alimente din carne procesată care dau dependenţă.

Ele abundă în nitrat de sodiu, ca de altfel, în grăsimi şi în substanţe menite să le menţină valabilitatea pe termen lung.

Ciocolata intens procesată

Una sau două pătrăţele de ciocolată intens procesată cu zahăr, lapte praf, grăsimi şi alte creme pot accentua nevoia de a mânca tot mai mult din acest desert.

Cercetătorii au constatat că persoanele care consumă zilnic ciocolată au acelaşi comportament şi aceleaşi răspunsuri emoţionale la acest desert, precum dependenţii de droguri la substanţele stupefiante.

Pe de altă parte, ciocolata neagră, cu un conţinut cât mai ridicat de cacao şi cât mai amară, este benefică sănătăţii şi nu predispune la adicţie.

Sucurile pe bază de cofeină

Sucurile carbogazoase pe bază de cofeină conţin şi o cantitate foarte mare de îndulcitor şi pot crea dependenţă.

Astel spus, 250 ml. de suc pot conţine echivalentul a 11 linguriţe de zahăr, care, odată intrate în organism, cresc glicemia – nivelul zahărului din sânge.

Însă, fiind vorba de substanţe sintetizate rapid de organism, scăderea glicemiei eşe la fel de rapidă ca şi  creşterea ei. Apare, astfel,  acea ‘’foame’’ cumplită, senzaţia de tremurat şi nevoia de a mânca ceva imediat, ceea de duce la mese neregulare.

loading...
Loading...