ALIMENTE care cresc/reduc riscul de HIPERTENSIUNE ARTERIALĂ

Dieta și stilul de viață au un rol extrem de important în controlul nivelului tensiunii arteriale. Unele alimente influențează pozitiv starea de sănătate a persoanelor hipertensive, în timp ce altele pot avea un efect agravant asupra simptomelor și evoluției bolii.

Cercetătorii germani au realizat o meta-analiză pe 28 de studii cu scopul de a analiza relația dintre consumul a 12 grupuri de alimente și riscul de hipertensiune arterială.

Din grupurile de alimente făceau parte cerealele integrale, cerealele rafinate, legumele, fructele, nucile, leguminoasele, ouăle, lactatele, peștele, carnea roșie, carnea procesată și băuturile îndulcite cu zahăr.

Rezultatele au arătat că următoarele alimente reduc riscul de hipertensiune arterială:

• 30 g de cereale integrale pe zi
• 100 g de fructe pe zi
• 28 g de nuci pe zi
• 200 g de lactate pe zi

Următoarele alimente cresc riscul de hipertensiune arterială:

• 100 g de carne roșie pe zi
• 50 g de carne procesată pe zi
• 250 ml de băuturi îndulcite cu zahăr

Aceste rezultate susțin recomandările generale ale dieteticienilor pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

Consumul de verdețuri, bogate în potasiu, sunt importante pentru controlul tensiunii arteriale deoarece contribuie la eliminarea sodiului din corp.

Totodată, postasiul însuși ajută la scăderea tensiunii arteriale. La fel de important este și magneziul. Spanacul, salata verde, rucola, frunzele de sfeclă – sunt doar câteva tipuri de verdețuri care pot ajuta la creșterea aportului de potasiu și magneziu.

Dintre fructe, foarte utile în scăderea tensiunii arteriale sunt fructele de pădure. Acestea au un efect protector asupra inimii. Sarah A. Johnson, cercetător la Universitatea de Stat din Florida recomandă în mod deosebit afinele.

Dintre cerealele integrale, cel mai benefic este ovăzul, care mărește sațietatea și previne creșterea în greutate.

Lactatele consumate de o persoană cu hipertensiune arterială trebuie să fie degresate, sau cu un conținut redus de grăsime. O cercetare a arătat că femeile care consumă 5 sau mai multe porții de iaurt sau lapte integral pe săptămână au avut parte de o scădere de 20 de procente a riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale.

Din dieta anti-hipertensivă nu trebuie să lipsească uleiul de măsline, care trebuie folosit nu numai la salate, ci și la gătit. Spre deosebire de unt, uleiul de măsline conține polifenoli și grăsimi bune (mononesaturate). Uleiul de măsline trebuie folosit însă cu moderație, deoarece conține multe calorii.

Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de pește gras de 2 ori pe săptămână. Acesta este bogat în Omega-3, acizi grași care au un rol important în scăderea tensiunii arteriale și a inflamațiilor din corp.

Somonul este o alegere bună, datorită conținutului de vitamina D, care ajută la reglarea tensiunii arteriale și în plus la absorbția calciului și combaterea depresiei.

Și ciocolata neagră este indicată, în porții mici, persoanelor care vor să se ferească de creșterea tensiunii arteriale. Ciocolata neagră, cu un conținut mare de cacao (cel puțin 70%), este bogată în flavonoli, antioxidanți care au efect benefic asupra tensiunii arteriale, a colesterolului și a cogniției. Însă pentru a evita creșterea în greutate, este important să alegeți un sortiment fără zahăr (ex. ciocolată amară), și nu mai mult de 28 g pe zi.

Surse:

1. Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, Knüppel S, Iqbal K, Andriolo V, Bechthold A, Schlesinger S, Boeing H. Food Groups and Risk of Hypertension: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Studies. Advances in Nutrition. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29141965
2. Medical Daily, 6 Foods That Can Help Lower Blood Pressure: https://www.medicaldaily.com/6-foods-can-help-lower-blood-pressure-430708

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Cele mai bune CEAIURI pentru DIABET

Articol următor

Consumul de NUCI scade GRĂSIMILE din sânge și riscul de afecțiuni CARDIOVASCULARE