Alifie de Mușețel Pentru Reumatism și Iritații Minore ale Pielii

Una dintre cele mai utilizate plante medicinale din întreaga lume este mușețelul (Maticaria recutita), încă din antichitate acesta constutuind un leac pentru controlarea nevralgiilor și reumatismului, ca de altfel, și pentru reducerea febrei.

Cunoscute și utilizate ca leacuri populare cu mult înainte de a fi preparate industrial, alifiile sau unguentele preparate acasă pot prezenta virtuți terapeutice chiar mai puternice ca cele din comerț.

Proprietățile mușețelului

Componentele active principale ale mușețelului sunt chamazulene, apigenina și bisabolol. Rolul dezinfectant, antiinflamator, emollient, decongestiv și antialergic îi revine chamazulenului, în timp cebisabalolul conținut de mușețel oferă, în plus, rol antibacterian.

Astfel de componente active au transformat planta într-un ingredient principal folosit în compoziția măștilor cosmetice, cremelor și unguentelor, fiind ideale pentru hidratarea și hrănirea pielii, în calmarea tenurilor înroșite și iritate.

Matricaria-recutita

Musetel (Maticaria recutita)

Florile de mușețel mai conțin uleiuri esențiale, vitaminele B1 și C, substanțe minerale (siliciu, potasiu, fosfor, cupru, calciu, mangan, fier, zirconiu, zinc, plumb), glucide, lipide și acizi. Planta se prezintă cu efect calmant, analgezic, dezinfectant, antiseptic, tonic și antispasmotic, favorizând eliminarea gazelor.

Pe plan extern, mușețelul deține efecte cicatrizante, emoliente și antiinflamatoare. Proprietățile antiseptice și decongestive, care distrug microorganismele din tegument, ȋl  recomandă ca ingredient principal în prepararea alifiilor pentru tratarea tenului deteriorat, iritat sau gras.

Alifie de mușețel – Rețetă Pentru Reumatism

  • Ingrediente

150 gr. untură de porc, 2 mâini cu flori de mușețel proaspete

  • Mod de preparare

Se topește untura de porc, se presară florile de mușețel, se amestecă cu o lingură de lemn și se lasă să fiarbă la foc mediu. Când dă în clocot, se retrage vasul de pe foc, se acoperă și se lasă deoparte până a doua zi.

După acest interval, se va încălzi din nou, până când va deveni fluidă (fără a o fierbe!). Se strecoară sau se trece printr-o bucată curată de pânză și se stoarce bine. Se depozitează în cutii sau borcane și se păstrează la frigider, pe o perioada de maximum 6 luni.

  • Ce tratează alifia de mușețel

Alifia de mușețel poate fi folosită pentru zone dureroase, reumatism, umflături, zone purulente.

Precauții: mușețelul interferă cu anticoagulantele, poate cauza alergii, greață, iritații și senzație de vomă.

alifie musetel

Alifie de Musetel, Preparata in Casa

Alifie de musețel – Rețetă pentru iritațiile pielii

  • Ingrediente

1 ceașcă de ulei de nucă de cocos, 2 mâini cu flori de mușețel (proaspete sau uscate)

  • Mod de preparare

Într-un vas, se încălzește uleiul de cocos până ajunge în stare lichidă (a nu se lăsa la fiert!), după care se adaugă florile de muşețel. În cel mai scurt timp, compoziția va începe să facă spumă, astfel încât va fi necesară amestecarea acesteia cu o lingură de lemn. Se îndepărtează de pe foc și se lasă la răcit, până a doua zi, acoperind vasul cu un capac sau prosop curat.

În dimineața următoare, se reȋncălzeşte compoziția, fără a o fierbe, se strecoară printr-o bucată de pânză, iar cât încă se află în stare semi-lichidă, se toarnă în recipientele dorite. Termenul de valabilitate este de maximum 6 luni.

  • Mod de utilizare

Această alifie de mușețel preparată în casă poate fi folosită în cazul iritațiilor de scutec, ca unguent pentru cuticule, balsam pentru buze și alte iritații minore ale pielii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *