Afecțiuni pe care le putem trata extern cu FERIGĂ, o plantă comună

Feriga comună (Dryopteris filix-mas) este o plantă medicinală ce crește în locuri umbroase din păduri, lângă tufișuri.

Are un aspect frumos, decorativ. Nu face flori. Este comună în pădurile montane și subalpine din România.

Denumiri populare

Barba-ursului, făliuță, feligă, feregă, ferice, firică, filiuță, iarba-șarpelui, limba-cerbului, limba-șarpelui, năvalnic, spasul-dracului, spata-dracului.

Rizomul se poate recolta toamna, dar și primăvara – în momentul când frunzele sunt încă în faza de cârje.

Tratamentele pentru uz extern pe bază de ferigă dau rezultate pozitive în afecțiuni precum:

Varice

Se iau frunze proaspete de ferigă, se dau prin mașină de tocat, rezultând o pastă. Se umple un pahar de 100 ml cu pastă din frunze de ferigă, care se amestecă cu 100 ml lapte acru.

Remediul se aplică în strat uniform, pe suprafață afectată de varice.  Tratamentul se repetă 3-4 zile și poate fi reluat după o pauză de 1 săptămână.

Gută, reumatism

Se folosesc frunze de ferigă proaspăt culese, rupte de pe tulpina principală. Se pun pe un prosop care se împăturește și se înfășoară cu el locul dureros, mențînând compresa toată noaptea.

Sciatică sau reumatism

Cu frunze proaspete se umple o față de pernă din pânză (de in) care se pune pe zonele dureroase din corp afectate de sciatică sau reumatism.

Răni care se vindecă greu

Se pun 2 linguri de pulbere de rădăcină în 200 ml apă și se lasă să dea în clocot de câteva ori. Se strecoară apoi și se amestecă cu 250 vin alb. Se folosește sub formă de comprese.

Picioare umflate/obosite

Se iau toate frunzele de pe o crenguță de ferigă, se pun în 400 de ml de apă și se lasă la macerat timp de 24 de ore. Se fierbe lichidul 10 minute și se strecoară.

În 5 litri de apă caldă se pune jumătate din decoctul de mai sus și se stă cu picioarele într-un lighean până ce apa se răcește complet. Senzația de durere și umflăturile la nivelul picioarelor dispar ca prin minune.

Același decoct din frunze de ferigă poate fi folosit și pentru afecțiuni dermatologice.

Gripă, febră

Se prepară un decoct din 3 crenguțe de ferigă și 1 litru de oțet rece. Se lasă la macerat vreme de 10-12 ore, apoi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară.

Lichidul este excelent pentru fricționarea bolnavilor de gripă, însoțită de febră. Are termen de valabilitate scurt, de 48 de ore. Boala dispare foarte rapid.

Insecte

Frunzele proaspete de ferigă puse într-o cameră alungă purecii și insectele în general.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *