5 remedii cu MĂCEŞE care ne pot fi de mare ajutor în sezonul rece

Măceşele conţin substanţe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului, fiind un mineralizant de excepţie.

Pulpa măceşelor conţine vitaminele A şi E, o parte din complexul B, vitamina K, magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.

Toate aceste principii active favorizează formarea anticorpilor care luptă împotriva viruşilor şi bacteriilor, alungând infecţiile şi bolile.

Iată câteva modalităţi prin care putem beneficia de puterea terapeutică a fructelor de măceş în sezonul rece:

Pentru imunitate

Peste 2 linguriţe (10 gr.) de măceşe uscate şi zdrobite se toarnă 1 cană de apă rece. Se acoperă şi se lasă la macerat 24 de ore, timp în care preparatul trebuie amestecat de 3-4 ori. După acest interval de timp, lichidul se strecoară. În licoare se adaugă 1 linguriţă de miere de albine şi câteva picături de zeamă de lămâie.

♣ Se beau câte 2 căni pe zi, dimineaţa şi seara, vreme de 2 săptămâni.

Infecţii respiratorii

Pentru prevenirea infecţiilor respiratorii, precum bronşita virală şi bacteriană, pneumonia, viroza pulmonară, sinuzita, rinita, etc, se ia câte 1 linguriţă de pulbere de măceşe, de 4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

Macesele favorizeaza formarea anticorpilor

Circulaţie periferică deficitară

La venirea sezonului rece, pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul vaselor de sânge de mici dimensiuni, precum şi a circulaţiei de la nivelul finei reţele de vase capilare, se iau câte 3-4 linguri pe zi, în cură de minimum 1 lună.

Febră

Pe lângă efectul de creştere a imunităţii, tinctura reduce temperatura crescută a corpului în caz de febră.

⇒ Într-un recipient de sticlă se amestecă 1 lingură cu vârf de pulbere de măceşe şi 2 linguriţe pulbere de rozmarin. Peste ingrediente se toarnă 200 ml. alcool alimentar de 70 de grade. Se închide  recipientul, iar preparatul se lasă la macerat vreme de 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi.  Se filtrează şi se ţine în frigider, încă 6 zile, pentru decantare.

♣ Se iau 20-30 de picături, dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, în mod regulat, în sezonul rece.

Infecţii urinare

Decoctul de măceşe măreşte imunitatea organismului pe segmentul urinar, tratând cistita, nefrita.

⇒ Se iau 4 linguri de măceşe despicate şi uscate, fără a mai fi mărunţite, şi se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml. apă, într-un vas din inox sau emailat. Se completează la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puţină apă înaintea filtrării. Se îndulceşte cu miere.

♣ Se administrează dimineaţa, până la ora 12, câte o jumătate de litru pe zi, în cură de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *