Sfaturi

4 semnale de alarmă pe care ni le transmite PĂRUL şi care nu trebuie ignorate

Calitatea părului oferă indicii importante pentru starea generală de sănătate a unei persoane.

Podoaba capilară a unui individ poate dezvălui informaţii surprinzătoare, deoarece starea de sănătate a scalpului şi părului este influenţată de o diversitate de afecţiuni.

Specialiştii au demonstrat că o serie de afecţiuni şi boli, inclusiv stresul, afectează starea de sănătate a firelor de păr.

Următoarele semnale de alarmă atrag atenţia asupra faptului că ar fi timpul să se acorde mai multă grijă stării de sănătate a părului – în special, dar şi a fiecărei persoane, la modul general.

Fire de păr friabile şi lipsite de luciu

Părul moale şi strălucitor ne arată sănătate şi vitalitate. Pe de altă parte, firele de păr friabile şi lipsite de luciu pot anunţa o carenţă de minerale.

Păr uscat, subţiat şi foarte moale

Modificarea semnificativă a texturii şi subţierea părului, însoţită de un surplus al numărului de kilograme, poate fi un indicator al unei tiroide hipoactive (hipotiroidie).

Alte indicii ale hipotiroidismului includ oboseala, creşterea în greutate, ritm cardiac lent, senzaţie permanentă de frig.  În unele cazuri, chiar şi sprâncenele se subţiază şi se pot rări.

Încărunţirea prematură

Deşi este un fenomen ereditar, studiile ştiinţifice au pus în evidenţă faptul că încărunţirea prematură a părului nu se explică numai printr-o predispoziţie genetică.

Incaruntirea prematura a parului poate anunta diverse afectiuni

Pe lângă stilul de viaţă şi tipul de alimentaţie, de multe ori transmise de la o generaţie la alta, care pot juca de asemenea un anumit rol, alţi factori care determină încărunţirea treptată a părului sunt hiperaciditatea organismului, abuzul de nicotină şi disfuncţiile tiroidiene.

O altă afecţiune care poate avea ca rezultat albirea părului este anemia pernicioasă – o formă rară de anemie, provocată de incapacitatea organismului de a aborbi vitamina B 12, care este necesară în producerea celulelor roşii din sânge.

Există însă şi cazuri când părul se albeşte într-un timp foarte scurt, uneori, chiar peste noapte. Astfel de  fenomene pot surveni în urma unui şoc, a unei experienţe profund traumatizante.

Căderea părului

În acest caz, ar putea fi vorba de o hiperaciditate a scalpului, situaţie în care rădăcinile firelor de păr nu mai sunt solid ancorate în piele.

Pe de altă parte, căderea părului poate anunţa o funcţionare deficitară a tiroidei sau a glandelor sexuale.

Alte cauze posibile ale căderii părului, care ar trebui investigate, sunt diabetul zaharat şi aşa-numita anemie feriprivă (provocată de lipsa de fier).

Şi administrarea anumitor medicamente (precum citostaticele) duce la pierderea părului.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>