4 întrebuinţări inedite ale IEDEREI, de un real ajutor ȋn viața de zi cu zi

Iedera (Hedera helix) este considerată o plantă ornamentală de top pentru amenajarea peisagistică a unei grădini.

Însă plantă se foloseşte şi în scopuri terapeutice.

Frunzele de Iederă (Hedera helicis folium) conţin saponozide, flavonozide, rutozid, acizi polifenolcarboxilici (acid clorogenic şi cafeic), derivați de caroten şi diferite săruri minerale care le recomandă pentru ameliorarea sau vindecarea a numeroase boli.

Poate mai puţin cunoscute sunt următoarele utilizări ale plantei:

Hainele negre îşi recâştigă culoarea cu iederă

După mai multe spălări, hainele negre îşi pierd culoarea, devenind cenuşii. Dacă doriţi să îşi recâştige culoarea iniţială, procedati în felul următor:

  • Puneţi într-o oală mai mare aproximativ 5-8 litri de apă, în care lăsaţi la macerat, timp de 24 de ore, 80-100 frunze de iederă. A doua zi, scoateţi frunzele şi ȋnmuiați hainele respective în apa rămasă. Lăsaţi-le peste noapte. Dimineaţa, stoarceţi-le şi puneţi-le la uscat.

Iedera ne poate fi de un real ajutor in viata de zi cu zi

Apă de gură cu iederă şi muşeţel

Din iederă vă puteţi face o apă de gură mai bună şi mai sigură decât cele din comerţ. Combinaţia de iederă şi muşeţel  combate infecţiile gingivale. De asemenea, această mixtură vindecă durerile de gât.

  • Cum se procedează

Se adaugă 10 g (2 linguriţe) de muşeţel uscat şi 10 g de frunze şi tulpini de iederă proaspătă, tocate mărunt, în 250 ml. apă. Se lasă să fiarbă timp de 5 minute, apoi se lasă la răcit, până când amestecul ajunge la temperatura camerei. Înainte de utilizare, se strecoară.

  • Mod de utilizare

Apa de gură cu iederă şi muşeţel se foloseşte după periajul dentar, pentru combaterea infecţiilor gingivale.

În cazul durerilor în gât, se face gargară cu această mixtură, dimineaţa şi seara.

Decoct cu iederă, pentru sănătatea părului

Acest decoct elimină cu succes mătreaţă, contribuie la întărirea firelor de păr şi preîntâmpina instalarea păduchilor.

  • Într-un litru de apă se adaugă 30 g (2 linguri) de frunze de iederă şi 30 g frunze de nuc. Se lasă să fiarbă timp de 10-15 minute, după care se strecoară. Se toarnă licoarea în apa de spălat pe cap.

Comprese cu frunze, pentru dureri

Într-un litru de apă se fierb 200 g frunze tocate, timp de 15 minute, la foc mic. Amestecul rezultat se lasă să se răcească, până când ajunge la temperatura camerei.

Poţiunea se toarnă peste un tifon care se aplică pe locurile cu dureri reumatice, edeme, fracturi, inflamaţii acute (iedera conţine principii active cu rol vasoconstrictor şi de coagulare a sângelui).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *