Încă din antichitate, usturoiul era folosit mai ales pentru efectele pozitive în menținerea sănătății.
Datorită alicinei, substanța care are calitatea de a dilata pereții vaselor de sânge, usturoiul previne accidentele vasculare cerebrale și reduce tensiunea din artere.
Usturoiul ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale grație capacității sale de a stimula hidrogenul sulfurat, dar și producția de oxid nitric – ceea ce duce la relaxarea vaselor de sânge.
Macerat în alcool de usturoi
Două căpățâni de usturoi se taie mărunt și se pun la macerat într-un borcan transparent (de 500 g) cu alcool de 70 de grade.
Se închide vasul ermetic, iar când conținutul borcanului capătă culoarea paiului (galben), procesul de macerare s-a încheiat.
Preparatul se filtrează prin tifon și se păstrează închis ermetic.
- Se administrează câte 3 lingurițe (adică aproximativ 15 ml.) pe zi, în cure de 3 luni.
Macerat de usturoi
Se pisează 6-8 căpățâni de usturoi, se așază într-un borcan, peste care se toarnă 1 litru de apă rece și se amestecă.
Pentru a diminua mirosul și gustul usturoiului, se mai pun (măcinate sau zdrobite) în borcan 2 rădăcini mici sau 2 linguri frunze de pătrunjel.
Se lasă la macerat cel puțin 2 ore, după care preparatul poate fi consumat.
- Se beau, zilnic (până se termină cantitatea din borcan), 5-10 linguri sau înghițituri din maceratul strecurat.
Atenție: maceratul se strecoară pe măsură ce este consumat.
Usturoi în lapte
Se desfac 2 căpățâni de usturoi. Cățeii nu se curăță de coajă, doar se spală bine cu apă caldă.
Usturoiul se pune într-o crăticioară cu 5 linguri de apă și 250 ml. de lapte, și se lasă să fiarbă pe un foc mic, timp de 30 de minute.
• Din laptele strecurat se bea câte 1 lingură, de 3 ori pe zi, între mese. Această dozare este recomandată pentru pacienții cu greutate corporală mică.
• Pentru bolnavii cu greutate mai mare de 70 kilograme:
– Se fierb după modelul descris mai sus, 5 căpățâni de usturoi, într-un litru de lapte. În vas se toarnă mai întâi 150 ml. de apă, se pune usturoiul spălat, se aduce până la fierbere și se lasă pe un foc mic, 7-10 minute, apoi se adaugă laptele. Se fierbe pentru ȋncă 20 de minute după primul clocot. Se beau câte 150 ml, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 luni fără pauze, chiar dacă situația se ȋmbunătățeşte după primele 5-7 zile.