Plante naturiste, Tratamente naturiste

3 plante foarte ieftine și de mare ajutor la BĂTRÂNEȚE

Mai multe cercetări dovedesc că un stil corect de viață poate duce la ani în plus.

Prieteni de nădejde ai vârstei târzii sunt hrana sănătoasă, mișcarea, oxigenarea, viața intelectuală și socială, credința, asumate cu convingerea că fac bine.

Acestora li se adaugă și câteva plante din ‘’farmacia naturii’’, extrem de modeste, dar foarte prietenoase și ajutătoare în anii bătrâneții.

Ginkgo biloba

Se mai numește și ‘’planta mintii’’. Ameliorează irigarea cu sânge a creierului până în vasele capilare cele mai fine. Totodată, ȋntăreşte memoria, vindecă starea de amețeală și senzația de frică.

Tinctură de ginkgo biloba

Se poate cumpăra din farmacii sau se poate prepara acasă, astfel:

20 g plantă uscată și măcinată groscior se pun la macerat în 100 ml. alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi.

Se filtrează apoi prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de 6 zile, pentru o limpezire deplină.

Partea limpede se trece ușor  într-un alt flacon, ȋndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător.

  • Se iau câte 30 picături, de 3 ori pe zi, după masă, în puțină apă sau suc natural din fructe. Este contraindicată celor cu afecțiuni cardiace grave, hepatice, tumorale.

Coada-calului (Equisetum arvense)

Este bogată în acid silicic, folosit mai ales în caz de leziuni-fracturi, rupturi de ligamente, sângerări ale gingiei, dar și în caz de reumatism, gută și atonie vezicală, suferințe specifice vârstei înaintate.

Ceai de coada-calului

Se pune, seara, 1 lingură cu vârf de frunze uscate de coada-calului într-un vas cu circa 1/2 l. de apă rece și se acoperă cu capac.

A doua zi, se pune pe foc să dea lichidul în clocot, după care se fierbe încet, timp 10 minute, până ies din plantă substanțele componente. Se toarnă ceaiul strecurat într-un termos.

  • Ceaiul se bea în mai multe reprize pe zi, ȋnghițitură cu ȋnghițitură. Se țin cure de maximum 3 luni, cu pauză de 30-45 zile.

Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Este recomandată în combaterea stărilor depresive ale persoanelor vârstnice.

Ceai de sunătoare

Se opăresc 2 lingurițe pline cu sunătoare uscată, cu 1/2 l de apă clocotită. Se lasă ceaiul să se infuzeze 10 minute, apoi se strecoară.

  • Se bea câte 1 ceaşcă de ceai (nu mai mult!), dimineața și după masă. După o cură cu ceai de 4 săptămâni se impune o pauză de 2 săptămâni.

 

 

 

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>