3 PLANTE care cresc SECREȚIA LACTATĂ și îmbunătățesc calitatea laptelui matern

Anumite plante au proprietăți galactogoge – stimulează eliberarea de prolactină, hormon necesar pentru alăptare.

O parte dintre plantele medicinale au capacitatea de a crește secreția lactată.

Printre plantele cele mai cunoscute și mai des utilizate pentru creșterea producției de lapte matern se numără chimenul (Carum carvi), schinduful (Trigonella foenum graecum), frunzele de mărar.

Semințe de schinduf, pentru alăptare

Administrarea semințelor de schinduf în perioada alăptării este foarte benefică.

Ele ajută la sporirea cantității de lapte, și, mai mult decât atât, ajută la menținerea sănătății mamei, îmbunătățindu-i apetitul și metabolismul.

Semințele de schinduf combinate cu semințe de mărar (semințele celor două plante se asociază adesea) au o acțiune galactogogă extrem de puternică.

  • Se beau, zilnic, 2 căni de lapte cald, în care se pune câte o jumătate de lingură de semințe de schinduf și de mărar.

Și frunzele de mărar stimulează secreția lactică

Frunzele de mărar proaspete, mestecate zilnic de femeile care au născut de curând, sunt un excelent tonic fizic și nervos.

Acestea ajută la recăpătarea apetitului, stimulând secreția lactică, îmbunătățind calitatea laptelui și favorizând resorbția țesuturilor apărute în plus în timpul gravidității.

  • Un remediu simplu și uluitor de eficient pentru a spori secreția de lapte este sandiviciul cu mărar, mai exact, pâinea unsă cu unt și presărată cu puțină sare și cu mult mărar tocat fin. Se consumă acest ‘’remediu’’ dimineața și seara. Efectele de stimulare a lactației sunt, de cele mai multe ori, impresionante.

Semințe de chimen, pentru alăptare

Semințele de chimen cresc secreția lactată și îmbunătățesc calitatea laptelui matern, reduc incidența colicilor la sugari. Se administrează sub formă de ceai, preparat astfel:

– se adaugă 2 lingurițe de pulbere de semințe într-un pahar de apă și se lasă la macerat vreme de 6-8 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară;

– extractul obținut (maceratul) se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se opărește cu încă un pahar de apă, apoi se lasă să se răcească;

– în final, se combină cele două extracte.

  • Se consumă, zilnic, 1-3 căni de ceai de chimen cu miere.

Crampe abdominale la sugari și la copiii mici:

În apa de baie a copilului se toarnă 1-3 linguri de tinctură de chimen. Principiile active cu efect calmant gastro-intestinal și carminativ din semințele de chimen vor fi preluate prin piele de către circulația sanguină periferică și își vor face rapid efectul.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>