3 efecte mai puțin cunoscute ale ceaiului de SOC

Dintre toate părțile socului (Sambucus nigra), din punct de vedere medicinal, florile sunt cel mai bine tolerate de organism, putând fi folosite vreme ȋndelungată cu o acțiune diversă.

Despre florile de soc se știe că amplifică rapid răspunsul sistemului imunitar la agresiunea virușilor, combat inflamația mucoaselor, reduc durerile de cap și durerile musculare, amplifică tonusul psihic.

De asemenea, ele au o acțiune asemănătoare cu a aspirinei, producând vasodilatație și o transpirație puternică, fiind recomandate în combaterea febrei.

Florile de soc întineresc organismul, previn infecțiile. Stimulează peristaltismul digestiv în general și pe cel intestinal în special, fiind de ajutor mai ales persoanelor sedentare, cu probleme de digestie.

Însă florile de soc, consumate sub formă de ceai, au efecte surprinzătoare, mai puțin cunoscute.

Ceai de soc

Se pun 3-4 lingurițe de flori de soc mărunțite la macerat, în jumătate de litru de apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează.

Lichidul rezultat se păstrează deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în ȋncă jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează.

În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se aproximativ 1 litru de ceai.

Dependență de droguri și alcool

Principiile active din florile de soc reduc dependența de anumite droguri (cannabis, hașiș, ecstasy) sau sedative de sinteză.

  • Se bea câte 1 cană de ceai de soc, de 3 ori pe zi. O cură durează o lună – o lună și jumătate, după care se face o pauză de 2 săptămâni, apoi se poate relua.

Tratamente cu sedative, anxiolitice și somnifere de sinteză

Administrate în paralel cu medicamente cu acțiune sedativă asupra sistemului nervos central, precum fenobarbitalul sau morfina, florile de soc pot reduce spectaculos efectele adverse ale acestora.

Mai mult decât atât, după ce se întrerupe administrarea lor, tratamentul cu flori de soc ajută la revenirea mai rapidă a activitătii nervoase la normal.

  • Se bea câte 1 litru de ceai de soc pe parcursul unei zile.

Rinită și sinuzită 

Sunt eficient combătute de ceaiul de flori de soc, care are efecte antibiotice și antialergice puternice.

  • Se bea câte 1 litru de ceai pe zi, în cure a câte 30 de zile.
loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>