Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

10 beneficii pentru sănătate ale consumului de RIDICHE NEAGRĂ

Ridichea neagră (Raphanus sativus niger), sau ‘’hreanul parizienilor’’, este o legumă deosebită, cu numeroase beneficii şi proprietăţi nutriţionale şi medicale.

Cunoscută încă din vremea egiptenilor, ridichea neagră este apreciată în gastronomia franceză pentru proprietăţile sale gustative.

În România, ea este cunoscută îndeosebi ca remediu naturist împotriva tusei şi a răcelii.

Componente principale

Lista substanţelor pe care ridichea neagră le conţine este una foarte lungă.

Componentele principale ale acestei legume sunt: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, acid pantotenic, niacină, calciu, magneziu, potasiu, fier, vanadiu, cupru, zinc, seleniu, nichel, sodiu, fosfor, sulf, enzime, substanţe vegetale secundare, substanţe amare, uleiuri eterice (rafanol), ulei de muştar, sulforafan.

Mod de utilizare

De regulă, ridichea neagră se consumă rasă sau tăiată felii subţiri, şi mestecată foarte bine. Nu se consumă cu sare, care distruge uleiurile eterice preţioase şi, implicit, o mare parte a acţiunii ei terapeutice.

Nemestecată bine sau tăiată prea gros, aceasta  poate declanşa fenomene de incompatibilitate în cazul persoanelor cu stomac sensibil. De asemenea, ridichea neagră nu se consumă în fiecare zi.

Poate fi consumată şi sub formă de suc, pe perioade mici de timp, câte 100 ml. pe zi.

Consumată periodic, ridichea neagră aduce beneficii sănătăţii:

Detoxifică organismul

Ridichea neagră are un efect detoxifiant asupra organismului, contribuind la menţinerea sănătăţii ficatului şi a funcţionării sale normale.

Împiedică formarea microlitiazei biliare

Ridichea neagră stimulează activitatea ficatului şi a fierii (mai ales fluxul bilei), împiedicând formarea microlitiazei biliare. Totodată, poate descompune calculii biliari şi poate reduce infecţiile.

În caz de litiază biliară, se consumă câte 3 linguri de suc de ridiche neagră, simplu sau amestecat în părţi egale cu suc de morcovi, înainte de fiecare masă. Se poate administra până la 100 ml pe zi.

Tratează infecţiile respiratorii

Sucul de ridiche neagră tratează eficient infecţiile respiratorii. Consumat în fiecare dimineaţă şi seară, acesta elimină tusea şi vindecă răcelile.

Previne bolile de inimă

La adulţi, este recomandată pentru combaterea colesterolului, pentru prevenţia bolilor de inimă, pentru drenajul ficatului şi a vezicii biliare. Poate fi consumată şi de către persoanele care se confruntă cu probleme cardiovasculare, întrucât contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Stimulează digestia

Fiind bogată în fibre, ridichea neagră previne indigestia şi balonarea, precum şi fenomenul de meteorism.

ridiche-neagra
Ridichea neagra se consuma rasa si fara sare

Previne cancerul

Sulforafanul şi antocianinele din compoziţia legumei sunt substanţe cu un puternic efect anticancerigen. Cercatarile au arătat că acestea sunt eficiente în combaterea cancerului la prostată şi la colon, a celui ovarian, bucal, a cancerului la stomac şi la rinichi.

De ajutor în diete

Persoanele care urmează cure de slăbire sunt sfătuite să introducă şi ridichea neagră în meniu. Are un conţinut scăzut de calorii, grăsimi şi colesterol, este bogată în fibre şi inhibă apetitul.

Benefică în hepatită

Pentru că stimulează cantitatea de oxigen din sânge, protejând celulele roşii, ridichea neagră este recomandată în tratarea hepatitei.

Tratează hipertiroidismul

Cantitatea semnificativă de rafanină recomandă ridichea neagră pentru menţinerea în cote normale a hormonului secretat de glanda tiroidă.

Consolidează imunitatea

100 de grame de ridiche neagră oferă 75% din doza zilnică recomandată de vitamina C, contribuind  semnificativ la fixarea calciului şi la consolidarea imunităţii.

Precauţii

Ridichea neagră va fi consumată cu precauţie de ătre persoanele cu stomac sensibil. Efectele secundare ale consumului de ridiche neagră ar putea consta în “arsuri stomacale”. Prin urmare, cei care care au arsuri sau balonări după ce consumă ridiche neagră trebui să evite acest aliment sau să reducă din cantitatea consumată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *