Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

VIN de CREȚIȘOARĂ făcut în casă – leac pentru boli femeiești

Crețișoara (Alchemilla vulgaris) este o plantă cu o forță vindecătoare remarcabilă, fiind folosită drept remediu în numeroase afecțiuni.

Fitosterolii din crețişoară reglează anomaliile hormonale, și drept consecință, ȋnlătură apariția și vindecarea bolilor aparatului genital.

În scop terapeutic, de la crețișoară se recoltează părțile aeriene înflorite, cu tot cu frunze- părțile aeriene ale plantei – din care se poate obține, printre altele, vinul terapeutic.

Vin de crețișoară – Rețetă

Într-un litru de vin roșu adus până aproape de fierbere se pun 4 linguri de crețişoară uscată și mărunțită groscior.

Se toarnă conținutul într-un recipient din sticlă, se închide cu capac și se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se zilnic de 2-3 ori.

După cele 10 zile, vinul terapeutic se filtrează printr-un material textil, fără stoarcerea reziduului.

Apoi se lasă la decantat pentru alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se completează cu vin roșu până la 1 litru.

Vinul se păstrează în flacoane de culoare brună.

Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade.

În cazul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, se va păstra la frigider.

Mod de administrare

La nevoie, se administrează 1 lingură de vin de crețișoară, de 2 ori pe zi, după masă. Se pot face și cure timp de 2 luni de zile, cu o pauză de 2 săptămâni, după care se reia tratamentul, dacă este nevoie.

Indicații terapeutice

• Infertilitate la femei (ca terapie complementară la medicația alopată)

• Tulburări de premenopauză (manifestate prin bufeuri de căldură, transpirații nocturne, hemoragii menstruale neregulate, stări de neliniște)

• Avort spontan (femeile care nu au putut menține o sarcină, pentru a evita în viitor un avort spontan, pot folosi ca terapie adjuvantă vinul din crețişoară, timp de 3 luni de zile)

• Dismenoree (durerea și greutatea în bazin – simptome specifice ciclului dismenoreic – dispar dacă înainte cu 10 zile de începerea ciclului și în timpul lui se ia vin de crețișoară)

• Prolaps uterin (datorat unui uter flasc, ca rezultat al pierderii tonusului muscular)

• Boală diareică

• Hemostatic (în hemoragii interne, localizate la nivelul tubului digestiv și al aparatului genito-urinar).

Precauții și contraindicații

Administrarea crețișoarei trebuie dublată de supravegherea medicului, în cazul femeilor însărcinate.

Frunzele de crețișoară sunt contraindicate în cazurile de constipație acută. Crețișoara va fi administrată la cel puțin 2 ore distanță de suplimentele ce conțin fier (taninurile din compoziția sa împiedică într-o anumită măsură asimilarea acestui oligoelement).

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *