Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

VEGETA făcută în casă – fără conservanţi sau alte chimicale

Este perioada în care putem profita din plin de pieţele încărcate cu legume şi zarzavaturi pe care le putem conserva pentru perioada rece care urmează.

O modalitate prin care le putem păstra savoarea şi de a le trasforma în condimente pentru cele mai gustoase mâncăruri constă în prepararea de vegeta naturală, sănătoasă, fără conservanţi.

Ce este Vegeta

Vegeta este un adaos universal pentru mâncăruri, care se găseşte în comerţ.

Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutrițional, principalul ingredient fiind sarea, căreia i s-au adăugat legume deshidratate şi potenţiatori de aromă.

  • El nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (gută), supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de maladii hepato-renale, celor care au tendinţa de a reţine apă în ţesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. De asemenea, diabeticii vor consuma produsul doar cu acordul medicului curant.

Vegeta de casă – alternativă sănătoasă la cea din comerţ

Ingrediente (pentru 200 g de amestec)

  • 750 g morcovi
  • 150 g rădăcină de pătrunjel
  • 200 g rădăcină de ţelină
  • 1 fir de praz
  • 100 g păstârnac
  • 1 ceapă
  • 1 mână de leuştean proaspăt
  • 1 mână de pătrunjel proaspăt
  • ½ linguriţă boabe de piper
  • 3 linguriţe sare de mare
  • 3 linguriţe cu pulbere de turmeric

Cum se procedează

– Se curăță legumele de coajă, se spală foarte bine şi se taie în felii foarte subţiri. Pentru aceasta, se poate folosi şi  un dispozitiv de curăţat legume (peeler) – pentru a face totul fâşii lungi şi subţiri. O altă variantă: se dau legumele pe răzătoare. Ceapa şi prazul se taie felii foarte subţiri.

– Se culeg frunzele de leuştean şi de pătrunjel de pe tulpină.

– Se pun legumele într-un uscător special pentru fructe şi legume (se găseşte în comerţ). În lipsa unui astfel de dispozitiv, se pun legumele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se introduce în cuptorul încins la maximum 100 grade Celsius. Pentru a păstra o temperatura mică, se lasă uşa cuptorului întredeschisă (dacă cuptorul nu are ventilaţie).

– Se lasă timp de câteva ore (2-4 ore), până când legumele sunt uscate bine (când se sfărâmă în mâini şi se fac pulbere). Se amestecă constant.

– Legumele deshidratate/uscate se introduc împreună cu boabele de piper, sarea şi turmercul în vasul unui blender/robot de bucătărie şi se mărunţesc.

– Se pune amestecul de legume în borcane închise ermetic şi se păstrează în cămară sau dulapul de bucătărie. Se foloseşte ca adaos la ciorbe, borşuri, tocăniţe, sosuri şi fripturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *