Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Unghii Friabile – Cauze şi Tratamente Naturiste

Problema unghiilor friabile este comună şi afectează aproximativ 20% din populaţie. Cauzele unei astfel de afecţiuni sunt diverse: alimentația greşită, acţiunea nocivă a detergenţilor pentru vase, calitatea slabă a lacurilor de unghii, surmenajul fizic şi nervos.

Formaţiuni anexe ale pielii, unghiile au rolul de a proteja vârfurile degetelor. Cuticulele opresc pătrunderea impurităţilor  şi a bacteriilor care ar putea infecta unghiile.

Unghiile friabile – Cauze

Unghiile friabile se exfoliază uşor, sfărâmându-se din cauza modificării compoziţiei unghiei. Mai exact, celulele keratinizate, care conferă rezistenţă, sunt unite printr-un ‘’lipici’’ biologic, format din apă şi lipide; atunci când unghia se deshidratează, lipiciul biologic începe să îşi piardă calitatea, unghiile devenind, astfel, exfoliate şi friabile.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale apariţiei unghiilor friabile descuamate constau în zecile de chimicale folosite în gospodărie, care pot duce la dizolvarea lipidelor din unghii şi la deshidratarea lor.

De asemenea, unghiile friabile indică, de regulă, o lipsă de calciu, magneziu sau vitamina B8, însă pot fi şi rezultatul unei boli a sistemului digestiv.

Pe lângă suplimentarea alimentaţiei cu alimente bogate în vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E, calciu, fier, zinc, siliciu şi Omega 3, există câteva remedii naturiste la care putem apela pentru tratarea unghiilor friabile:

Masaj cu vitamina A

Un remediu naturist cu efecte rapide constă în masarea unghiilor cu vitamina A uleioasă, care poate fi găsită la farmacii şi magazine naturiste. Pe lângă aceasta, se va efectua zilnic masajul fiecărei unghii cu degetele, pentru stimularea circulaţiei sanguine şi hrănirea unghiilor.

♣ Unghiile afectate se ung cu vitamina A pe toată suprafaţa şi se masează timp de 5-10 minute, insistând către baza lor, la graniţa cu pielea. Cu ajutorul unei periuţe de dinţi moale, se continuă masajul blând al fiecărei unghii. Tratamentul se efectuează zilnic, timp de o săptămână, apoi săptămânal.

Suc de lămâie

Sucul de lămâie natural hrăneşte, rehidratează şi vitaminizează unghiile, următoarea metodă fiind utilă şi în situaţiile în care unghiile sunt pătate de la ojă sau de la coloranţi naturali.

♣ Se taie o lămâie în jumătate şi se introduce în ea vârfurile degetelor de la o mână, care se ţin astfel timp de 10 minute. Operaţiunea se aplică şi celeilalte mâini. Tratamentul se repetă o dată pe săptămână.

unghii
Unghiile Friabile Pot Indica o Afectiune

Suc de lămâie şi ulei de măsline

Pe lângă faptul că este bogat în vitaminele A şi E, uleiul de măsline este un puternic regenerator şi tonic pentru piele, precum şi pentru păr şi unghii.

♣ Se prepară un amestec din ulei de măsline şi zeamă de lămâie, care se încălzeşte uşor. Se introduc în el mâinile care se ţin până când lichidul se răceşte. Tratamentul se repetă zilnic, seara, înainte de culcare.

Ulei vegetal şi oţet de mere

Se prepară o soluţie din 50 gr. ulei vegetal şi 50 gr. oţet de mere. În acest amestec se ţin unghiile timp de 10 minute, în fiecare zi.

Tratamentul se repetă câteva zile la rând.

Loţiune pentru netezirea unghiilor

Remediul întăreşte unghiile, înmoaie şi netezeşte pieliţa din jur.

♣ Se amestecă bine 1/4 l apă de trandafir, zeama de la 1 lămâie, 10 gr. sare şi 5 gr. bicarbonat de sodiu. Se păstrează ȋntr-un vas cu capac, timp de o zi, şi se aplică ocazional pe unghiile afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *