Tratamente naturiste

ULEIUL esenţial de PIPER NEGRU stimulează circulaţia sanguină – proprietăţi, utilizare

Uleiul esenţial (volatil) de piper negru (Piper nigrum), aplicat extern, stimulează circulaţia sanguină şi are o acţiune accentuată de încălzire.

Uleiul esenţial este extras din fructele crude ale plantei. Se foloseşte doar extern, ca ingredient în creme şi unguente.

Proprietăţile uleiului de piper

Uleiul de piper este recomandat a fi inclus în creme anticelulitice, tonifiante, în preparatele pentru diverse dureri inclusiv reumatismale.

Ajută la creşterea căldurii corpului, la alinarea durerilor musculare şi articulare. Ajută în reumatism, frisoane, febră, gripă, răceală, epuizare.

Proprietăţile terapeutice ale uleiului de piper negru sunt:

  • rubefacient (încălzitor)
  • analgezic, antalgic
  • afrodisiac
  • drenant
  • tonic
  • stimulant
  • febrifug
  • parfumant.

Recomandări

  • tratamentul durerilor musculare
  • unguente reumatismale
  • stimularea circulaţiei sanguine
  • masaj revigorant în stări de oboseală
  • tonic al sistemului nervos
  • creme anticelulitice.

Utilizare

Uleiul de piper poate provoca sensibilizare sau reacţii alergice la unele persoane. De aceea, atunci când se utilizează pentru prima dată, este recomandată efectuarea unui test de 24 ore:

  • puneţi o cantitate mică de ulei esenţial diluat 1% în ulei vegetal pe piele în zona antebraţului (de unde se recoltează sânge pentru analize) şi aplicaţi un plasture; aşteptaţi 24 de ore pentru a vedea dacă apare roşeaţă sau mâncărime.

Aplicat extern, uleiul de piper negru stimuleaza circulatia sanguina

Sugestii de utilizare

♣ Se adaugă ca ingredient în creme şi unguente pentru stimularea circulaţiei sanguine, ameliorarea echimozelor, în concentraţie de 2%

♣ Se adaugă în creme şi unguente pentru drenaj limfatic sau tratament anticelulitic, în uleiuri sau creme de masaj pentru remodelare corporală, în concentraţie de 2%

♣ Se adaugă ca ingredient în baza vegetală pentru masaj de remodelare corporală, în concentraţie de 2%

♣ Se adaugă ca ingredient în prepararea compoziţiilor pentru creşterea tonusului muscular, ameliorarea durerilor la membre, ameliorarea artritei reumatoide, în concentraţie de 2%

♣ Se adaugă în creme şi unguente pentru mâini şi picioare reci, depresie, masaje intime sau disfuncţii sexuale

♣ Se foloseşte la parfumarea compoziţiilor cosmetice sau prepararea de parfumuri bărbăteşti, în concentraţie de 1-3% (ca parfum, se potriveşte cu ulei esenţial de santal, tămâie, lavandă, rozmarin, măghiran, busuioc, chiparos, bergamotă)

♣ Se adaugă câteva picături de ulei în cadă, pentru o baie benefică persoanelor cu circulaţia deficitară, artrită reumatoidă, diverse dureri.

Contraindicaţii

Uleiul esenţial de piper negru nu se foloseşte în sarcină şi alăptare.