Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ULEIUL de MĂSLINE nu trebuie aplicat pe pielea BEBELUȘULUI!

Sursă de vitamine și acizi grași esențiali, uleiul de măsline aduce energia necesară bunei funcționări a organismului.

Un firicel de ulei de măsline pe zi ne poate salva viața, protejându-ne arterele și inima.

Însă proasta lui utilizare poate să strice tot. Spre exemplu, uleiul de măsline este cunoscut pentru faptul că face ca pielea copilului să fie moale, strălucitoare și sănătoasă.

Specialiștii trag, însă, un semnal de alarmă asupra acestui obicei, susținând că aplicarea uleiului de măsline sau de floarea-soarelui pe pielea bebelușului sănătos poate face mai mult rău decât bine.

Favorizează apariția eczemelor și nu numai

  • Conform unui studiu derulat la Spitalul ‘’Sfânta Maria’’ al Universității din Manchester (Marea Britanie) și publicat în revista ‘’Acta Dermato-Venereologica’’, aplicarea uleiului de măsline sau de floarea – soarelui pe pielea bebeluşului sănătos poate ȋntârzia dezvoltarea barierei care previne pierderea de apă și protejează împotriva alergiilor și infecțiilor.

Statisticile arată că, în ultimele decenii, datorită îngrijirii incorecte a pielii copiilor mici, s-a înregistrat o creștere dramatică a eczemelor.

În prezent, rata eczemei la copiii cu vârsta între 5 și 15 ani a crescut îngrijorător – este în jur de 30% – față de cea din anii ’40, care era de aproximativ 5%.

Deshidratează pielea și crește permeabilitatea pentru agenții infecțioși

Startul cornos epidermal al bebelușilor este mai fragil. Pielea este mai fragilă, corneocitele sunt mai puțin sudate între ele.Toate acestea cresc permeabilitatea pentru agenții exteriori, infecțioși și alergizanti.

Totodată, filmul hidrolipidic este mai puțin protector, ceea ce înseamnă că secrețiile de sebum/de sudoare sunt mai puțin abundente, fragilizând filmul hidrolipid.

Pielea se deshidratează mai repede, fiind mult mai expusă în fața agresiunilor cotidiene:

  • chimice (produse inadecvate de îngrijire);
  • mecanice (frecări de scutec sau de îmbrăcăminte);
  • climatice (vânt, frig, soare).

Stratul exterior al pielii – lamelele de lipide din stratul cornos – joacă un rol extrem de important în funcția de barieră vitală a pielii.

În urma studiului realizat la Universitatea din Machester s-a demonstrat că uleiul de măsline sau cel de floarea-soarelui întârzie, deopotrivă, dezvoltarea acestor lamele lipidice, apărând, astfel, fisuri microscopice în stratul de piele al bebelușului.

Astfel, spun specialiștii, pielea devine expusă atât deshidratării prin pierderea de apă, cât și acțiunii agenților externi, favorizând apariția eczemelor și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *