Alimentație

ULEIUL de CHIMEN NEGRU are un raport optim de Omega 3 şi Omega 6, care pot fi asimilaţi doar prin alimentaţie

Uleiul de chimen negru (Nigella sativa), obţinut prin presarea la rece a seminţelor, este o sursă vegetală de acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6, într-un raport optim echilibrat (1:3), care contribuie la îmbunătăţirea unor funcţii ale oganismului.

  • Omega 3 şi Omega 6 sunt două tipuri de grăsimi polinesaturate, cunoscute şi sub denumirea de grăsimi ‘’bune’’ sau ‘’esenţiale’’, pe care, din păcate, organismul nostru nu îi poate produce pe cont propriu, astfel putând fi asimilaţi doar prin alimentaţie.

Compoziţie

Uleiul de chimen negru conţine acid oleic, acil palmitic, acid streatic, Omega 3 şi 6, proteine, acid folic, vitaminele B1, B2, B3 şi minerale precum calciu, cupru, fier, fosfor, zinc.

Proprietăţi

Proprietăţile terapeutice, dar şi cele farmaceutice ale uleiului de chimen negru sunt numeroase:

  • antireumatic, antiinflamator, antialergic, antidiabetic, anticancer, hipotensiv, antitumoral sau antineoplazic, radioprotectiv, protector hepatic, protector renal, analgezic, antipiretic, antibacterian, antiviral, antifungic, bronhodilatator, laxativ, antioxidant, sensibilizator la insulină, accelerator de interferon, antispastic, anticonvulsiv, imunostimulent.

Utilizare

Intern, uleiul de chimen negru se foloseşte la asezonarea salatelor, supelor, sosurilor care nu necesită preparare termică.

Uzual, se recomandă 3 ml. ulei pe zi (3 linguriţe).

În cazul bolilor grave, precum cancerul, doza necesară de substanţe active (inclusiv timoquinona), se obţine din circa 25 – 30 ml. ulei, în mai multe doze, pe parcursul întregii zile.

  • Timoquinona din uleiul de chimen negru este o substanţă cu totul specială. Pe lângă efectele antioxidante, ea are şi efecte de remodelare epigenetică, efecte care se fac simţite mai ales asupra celulelor tumorale, cărora le declanşează apoptoza (moartea programată), prin restabilirea funcţionalităţii lanţurilor de semnalizare implicate în acest proces.

Uleiul de chimen negru – imunostimulent, antitumoral

Beneficii (uz intern)

Uleiul din seminţe de chimen negru, administrat zilnic, poate fi un foarte bun adjuvant în:

  • răceală, tuse, bronşită, guturai şi sinuzită;
  • întărirea sistemului imunitar şi recuperarea rapidă după boli;
  • diaree şi paraziţi intestinali;
  • diete de slăbit, deoarece reglează pofta de mâncare şi metabolismul;
  • dureri articulare şi reumatice;
  • hipertensiune arterială, boli cardiovasculare;
  • crize de astm.

De asemenea, uleiul de chimen negru:

  • îmbunătăţeşte memoria;
  • are efecte afrodisiace;
  • previne infecţiile, alergiile şi  bolile cronice;
  • poate înlătura unele alergii la mâncare;
  • are un efect de diminuare a glicemiei din sânge;
  • luptă împotriva cancerului (în special a celui de colon, pancreatic, la sân);
  • protejează celulele împotriva efectelor negative ale radiaţiilor dăunătoare;
  • protejează ficatul;
  • are efect de protecţie a rinichilor;
  • păstrează un echilibru al sistemului imunitar;
  • calmează durerile;
  • calmează febra;
  • combate virusurile;
  • combate foarte uşor ciupercile;
  • ajută creşterea secreției lactate;
  • îmbunătăţeşte tranzitul intestinal;
  • ajută la menţinerea unui nivel sănătos al lipidelor;
  • reduce rezistenţa la insulină şi secreţia de insulină;
  • calmează convulsiile;
  • poate stimula producţia de interferon care, la rândul ei, ajută dezvoltarea imunităţii împotriva agenţilor patogeni.

Precauţii

Uleiul de chimen negru poate modifica sau activăa acţiunea unui medicament. În cantităţi foarte mari, acesta poate deveni toxic, mai ales datorită prezenţei melantinei, dar şi a nigelinei, care au efect paralitic.