Medicină naturistă

Tratamente externe pentru SCLEROZĂ MULTIPLĂ (leuconevraxită/scleroză în plăci)

Scleroza multiplă, leuconevraxita sau scleroza în plăci este o boală cronică ce afectează sistemul nervos periferic (trunchiul cerebral şi măduva spinării), dar care produce leziuni şi în creier.

Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună ȋn care sistemul imunitar atacă ţesutul nervos, condiderându-l străin.

Tratamentele externe pot fi de ajutor bolnavilor de scleroză multiplă. Există mai multe alternative de tratament, care pot fi aplicate simultan sau alternativ:

Cataplasme cu usturoi şi ulei de măsline

Se aplică alternativ (o zi da, o zi nu) cataplasme cu usturoi pisat şi ulei de măsline presat la rece, pe coloana vertebrală, timp de 3 luni, după care se face pauză de 1 lună.

Masaj cu miere de albine

Se masează puternic zona coloanei vertebrale (între vertebre) cu miere de albine, până la senzaţia de dezlipire a pielii.

Masaj cu tincturi sau uleiuri din plante

Se masează părţile afectate şi coloana vertebrală,de 2-3 ori pe zi, cu tinctură de traista-ciobanului, tinctură de tătăneasă, ulei de sunătoare, ulei de muşeţel, ulei de cimbru sau cu unguente ce conţin toate aceste plante.

Uleiul de sunatoare, un bun adjuvant in scleroza multipla

Băi din plante

Se prepară un amestec din părţi egale din următoarele plante:

  • muguri de molid sau pin
  • levănţică
  • busuioc
  • tei
  • sunătoare
  • coada-şoricelului
  • cimbru
  • coada-calului
  • muşeţel
  • salvie.

Se iau 100 g amestec de plante şi se macerează la rece, timp de 8-12 ore, într-un litru de apă. A doua zi se ȋncălzeşte maceratul şi se toarnă în cada plină pe jumătate cu apă la temperatura corpului. Baia va dura 30-40 de minute.

După baie, nu se recomandă ştergerea corpului, ci se aşteaptă la căldură şi în repaus uscarea naturală a pielii. Tratamentul cu băi din plante durează 20 de zile pe lună, cu 10 zile de pauză. Plantele pot fi utilizate de 2 ori.

Alimente interzise

  • Carne de porc, oaie şi vită
  • Cartofi
  • Tocături, mezeluri, afumături
  • Ciuperci
  • Îngheţată, margarină
  • Cafea, tutun, alcool, ceai negru
  • Ciocolată, zahăr, dulciuri concentrate cu zahăr; îndulcitori sintetici
  • Făină albă, pâine şi paste făinoase din comerţ
  • Ouă
  • Grăsimi animale, prăjeli, uleiuri rafinate
  • Conserve şi sucuri din comerţ
  • Concentrate alimentare (vegeta, knorr, etc.)
  • Fructe de mare
  • Sare fină iodată
  • Băuturi reci, sifon, apă minerală carbogazoasă, băuturi acidulate.