Rețete naturiste, Tratamente naturiste

TINCTURĂ de CIMBRU – rețeta simplă, bună la toate

În scopuri medicinale și culinare, se folosesc trei specii de cimbru.

Este vorba despre:

  • cimbrul de grădină (Satureya hortensis);
  • cimbrul de cultură (Thymus vulgaris);
  • cimbrul de câmp sau cimbrișorul (Thymus serpyllum).

Compoziția chimică este asemănătoare la cele trei specii, ingredientul cel mai important fiind uleiul volatil format, în principal, din cineol, geraniol, timol și borneol.

Alături de uleiul esențial s-au mai identificat: flavonozide, acid cafeic, tanin, acid ursolic și oleanolic.

Efectele terapeutice sunt aceleași, indiferent de specia aleasă.

Tinctură de cimbru 

Mod de preparare

10 grame de cimbru uscat și mărunțit se pun la macerat în 100 ml. alcool alimentar de 50 de grade.

Se închide borcanul ermetic și se lasă conținutul la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi.

Se filtrează prin tifon, după care se pune la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon.

Se păstrează în recipiente de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării.

Mod de administrare

Se iau câte 30 picături de tinctură, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai specific fiecărei afecțiuni în parte.

Se ia la nevoie sau în tratamente cu o durată de 1-3 luni.

Indicații terapeutice

  • Boli ale aparatului digestiv – colici, meteorism, flatulență, balonări și stări spastice ale aparatului digestiv, dispepsii (într-o cană de ceai de gălbenele)
  • Boli hepato-biliare – hepatite, colecistite, litiază biliară, colici biliare (într-o cană de ceai de păpădie)
  • Boli ale aparatului respirator – traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii (ceai de tei)
  • Boli ale aparatului cardio-vascular – insuficiențe cardiace, hipertensiune arterială, nevroză cardiacă (ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu)
  • Boli ale aparatului circulator periferic – fragilitate capilară (ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu)
  • Boli virale – răceală, gripă, guturai (ceai de tei)
  • Boli ale aparatului uro-genital – cistite, pielite, colici renale (ceai de gălbenele)
  • Boli parazitare la nivelul tubului digestiv – viermi intestinali, oxiuri, tenie, giardia (ceai de volbură; tratamentul durează 1 săptămână; la sfârșitul tratamentului se ia un laxativ sau purgativ – ulei de ricin, sare amară – câte 30 g – pentru eliminarea paraziților)
  • Bolile sistemului nervos central – insomnii, anxietate, nervozitate (ceai de tei)
  • Bolile pielii și anexelor ei – dermatite, dermatoze, infecții stafilococice și streptococice, dermatită seboreică, eczeme, prurit, eriteme (ceai de trei-frați-pătați)
  • Afecțiuni alergice (ceai de tei)
  • Boli neurologice cefalee, migrenă, distonii neurovegetative (ceai de tei)
  • Boli din sfera ORL – amigdalite, rinite, faringite, laringite (ceai de muşețel, coada-șoricelului sau salvie)
  • Inapetență – lipsa poftei de mâncare (administrate cu 30 minute înainte de masă).
loading...
Loading...