Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Testul care vă spune dacă sunteţi predispuşi unui risc mărit de ATAC CEREBRAL

Ultimele statistici au arătat că, la fiecare cinci minute, cineva suferă un atac cerebral.

Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral  apare atunci când sângele nu mai irigă creierul. Astfel, creierul nu primeşte nici oxigenul de care are nevoie. În acest caz, o parte a creierului suferă leziuni care pot fi temporare sau permanente.

Prin abordarea unei strategii corecte vă puteţi menţine permanent sănătatea vaselor sanguine, reducând riscul accidentelor vasculare.

Sursele de pericol ce duc la un atac cerebral

  • Fumaţi?
  • Staţi pe scaun aproape toată ziua?
  • Circumferinţa abdomenului dumneavoastră (măsurată în locul cel mai pronunţat) depăşeşte 94 cm. (la bărbaţi), respectiv 80 cm. (la femei)?

În cazul în care aţi răspuns afirmativ la una dintre întrebări, riscul de a face un atac cerebral sau o afecţiune cardiacă, o dereglare cardiovasculară sau un diabet  este unul mărit.

Alte riscuri ce pot duce la un atac cerebral:

  • Ştiţi ce tensiune arterială aveţi? Dacă da: riscante sunt valorile de peste 130 şi 85 mmHg.
  • Cum staţi cu colesterolul şi cu glicemia? Dacă medicul dumneavoastră a descoperit deja că suferiţi de o afecţiune cardiacă sau cardiovasculară, aţi reuşit să vă regularizaţi valorile în mod optim?
  • Sora sau fratele dumneavoastră au suferit un atac cerebral înainte de a împlini 55 de ani?
  • Părinţii dumneavoastră au suferit un atac cerebral timpuriu, un infarct sau o altă afecţiune cardiovasculară periculoasă?

Toate sunt indicii extrem de importante – vitale, chiar. Iată câteva metode simple de reducere a  riscului de atac cerebral:

Atacul cerebral apare cand sangele nu mai iriga creierul

Ridicaţi-vă de pe scaun

Statul permanent pe scaun are urmări asemănătoare cu fumatul: sângele stagnează, arterele devin rigide, inima slăbeşte. Dacă staţi zilnic mai mult de opt ore, trebuie să faceţi o oră de mişcare.

Fără ţigări

O schimbare dificilă, însă foarte benefică. Reuşeşte din “prima” (de unul singur) doar unul din 20 de persoane.

Slăbiţi şi hrăniţi-vă sănătos

Optaţi pentru modificări alimentare treptate, dar durabile. Uitaţi de băuturile cu conţinut ridicat de zahăr şi optaţi pentru ceaiuri preparate în casă. Renunţaţi la produsele din făină albă şi înlocuiţi-le cu produse din făină integrală.

Înlocuiţi dulciurile cu fructe, etc. Consumaţi alcool cu măsură, renunţaţi la carne în favoarea legumelor, mâncaţi fructe şi peşte. Printr-o astfel de schimbare, tensiunea arterială scade cu 5,2 mmHg (valoarea superioară), respectiv 2,6 mmHg (valoarea inferioară).

Sport, de 3 ori pe săptămână

Găsiţi-vă singur/ă sportul care vi se potriveşte, pe care să îl puteţi integra bine în viaţa de zi cu zi. Sportul tebuie să fie practicat cel puţin 45 de minute, de 3 ori pe săptămână. Acţionează asupra vaselor sanguine şi protejează creierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *