Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Tensiune normală pe vârste. Dieta și regim pentru hipertensivi

Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine :

  • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
  • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

Tensiunea arteriala are doua valori 12/7cm Hg, adica 12 ( tensiunea arteriala sistolica, datorata expulzarii sangelui din inima) / 7 ( tensiunea arteriala diastolica, datorata rezistentei vaselor de sange).

Tensiunea arterială nu are o valoare fixă pe parcursul unei zile, dar la o persoană sănătoasă ea se menţine în limite normale cu mici variaţii. Situaţii ca efortul fizic intens, emoţiile pozitive ori negative, consumul de lichide – şi, în special, de alcool –,pot duce la creşteri pasagere ale tensiunii chiar şi la persoane sănătoase.

hipertenisvi

Clasificarea tensiunii arteriale

In functie valorile sale clasificarea tensiunii arteriale este urmatoarea:

Calsificare Tensiunea sistolica (mm Hg) Tensiunea diastolica Puls/min
(mm Hg)
Optimala < 120 < 80 60-100
Normala 120-129 80-84 60-100
Inalt-normal 130-139 85-89 60-100
Hipertensiune
Grad 1 (medie) 140-159 90-99 60-100
Grad 2 (moderata) 150-179 100-109 60-100
Grad 3 (severa) > 180 > 10 60-100
Hipertensiune sistolica izolata > 140 < 90 60-100

Rezulta ca trebuie sa ne speriem daca tensiunea arteriala este peste 130/85cmHg, si ca in nici un caz valoarea tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 140/100mmHg.

Atunci trebuie sa mergem la medic – preferabil la medicul de familie-, pentru o prima evaluare.

Simptome hipertensiune

Principalele simptome sunt durerile de cap, ameţelile, zgomotele în urechi, durerile în piept, sângerările nazale. Complicaţiile includ ateroscleroza (blocarea vaselor de sânge), cardiopatia ischemică, insuficienţa renală, infarctul, accidentul vascular (de patru ori mai frecvent la hipertensivi)”, atrage atenţia dr. Aurelia Constantin, medic internist la Clinica “Christian Sante” din Bucu reşti. Un risc foarte mare de accident vascular au pacienţii hipertensivi obezi, sedentari, fumători, alcoolici, cu valori crescute ale colesterolului şi cei care au un istoric familial de hipertensiune sau de boli de inimă.

Cauzele hipertensiunii arteriale esentiale nu sunt cunoscute. Totusi, exista niste masuri simple pentru prevenirea ei: mentinerea unei greutati normale, practicarea periodica a exercitiilor fizice (o jumatate de ora de activitate zilnica, de intensitate moderata sau usoar este suficient), un regim alimentar sanatos (cu multe fructe, legume, cereale integrale, peste, cu reducerea aportului de sare si grasimi saturate, dar cu consumul unor cantitati suficiente de potasiu si calciu), renuntarea la fumat, evitarea alcoolului, reducerea stresului si respectarea orelor de odihna.

Regim alimentar pentru scaderea tensiunii arteriale:

  • Pentru scaderea tensiunii arteriale este recomandat sa mancam peste de apa rece cum ar fi somon, ton, hering sau macrou pentru aportul lor benefic de acizi grasi Omega 3
  • Regimul alimentar in caz de hipertensiune arteriala poate include in mod frecvent ceapa si usturoi.
  • Uleiul de masline folosit des in mancaruri ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Uleiul de masline abunda in polifenoli care aduc beneficii foarte mari sanatatii si in special in probleme cardiovasculare.
  • Telina
  • Fructele şi legumele cultivate organic in special ridichii, broccoli, conopida şi varza fac parte din regimul alimentar recomandat persoanelor cu tensiunea arteriala ridicata.
  • Cereale integrale
  • Cartofii. Oamenii de ştiinta de la Institutul de Cercetare pentru Produsele alimentare din Marea Britanie au identificat anumiti compuşi numiti kukoamine în cartofi, compusi care conduc la scaderea tensiunii arteriale.
  • Evitaţi grasimile saturate, zaharul, cofeina, alcoolul, excesul de sodiu daca doriti sa urmati un regim alimentar sanatos si sa scadeti tensiunea arteriala.

RECOMANDĂRI

În caz de hipotensiune, medicii recomandă:

  • să beţi 2-3 litri de lichide pe zi
  • să consumaţi alimente cu un conţinut mai mare de sare
  • să evitaţi alcoolul şi grăsimile
  • să nu faceţi exces de cafea (limitaţi-vă la o cafea dimineaţa)
  • mâncaţi 4-5 porţii de crudităţi, care refac pierderile de apă

În caz de hipertensiune arterială, medicii recomandă:

  • să evitaţi căldura (valabil şi pentru hipotensiune) şi efortul fizic
  • să evitaţi sarea de bucătărie (atenţie la mezeluri şi conserve) şi să o înlocuiţi cu cea medicinală (100% potasiu)
  • să evitaţi alcoolul, cafeaua şi fumatul
  • să mergeţi regulat la medic pentru verificarea tensiunii
  • să evitaţi stresul

Dieta pentru tratamentul hipertensiunii arteriale:

  • In tratarea hipertensiunii arteriale se recomanda o dieta:
    • HIPOSODATA! ( se recomanda maxim 2g/zi de sare marina neiodata/ sare grunjoasa)
    • Bazata pe legume si fructe neprelucrate termic. O dieta VEGETARIANA singura, poate sa scada cu 20 mmHg valoarea tensiunii arteriale!
    • Bogata in iod (usturoi, ceapa, praz, nuci, cereale integrale)
    • Bogata in magneziu (magneziul favorizeaza relaxarea musculaturii netede arteriale, reducand tensiunea)
    • Bogata in acizi grasi omega-3 si omega-6 (ulei de peste, uleiuri vegetale extravirgine, seminte, nuci)- scad colesterolul si impiedica depunerea lui pe artere.
  • Mancati cat mai multe legume si fructe. In general vegetarienii au o presiune a sangelui scazuta si o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare. Vegetarienii si non-vegetarienii consuma in general aceeasi cantitate de sodiu dar vegetarienii consuma mai mult potasiu, carbohidrati cu eliberare lenta, acizi grasi esentiali, fibre, calciu, magneziu si vitamina C. Non-vegetarienii consuma mai mult carbohidrati ce se asimileaza foarte repede si grasimi saturate care influenteaza in mod negativ tensiunea arteriala.
  • Mancati cat mai multe cereale integrale. O dieta bogata in fibre ajuta la scaderea nivelului de colesterol ceea ce poate ajuta in scaderea hipertensiunii arteriale.
  • Consumati mai mult brocoli si mai multe citrice. Studiile clinice au aratat ca un aport crescut de vitamina C conduce la scaderea presiunii sangelui.
  • Nu va feriti ce ceapa si de ustoroi! Ba dimpotriva. Acestea contin o anumita doza de sulf care ajuta foarte mult in caz de hipertensiune. si suplimentele cu usturoi sunt de ajutor.
  • Evitati grasimile saturate care se gasesc in mare masura in margarine si in alimentele foarte procesate industrial. aceste grasimi conduc in timp la boli de inima, infarct sau cancer.
  • Mancati oua, lactate cu cat mai putin grasime, peste si carne slaba. Limitati consumul de carne rosie si de carne procesata sau tocata cu grasime pana la doua portii pe saptamana.
  • Evitati mancarea gen fast-food: ingredientele principale precum zaharul, carbohidratii rafinati sau grasimile saturate cresc nivelul colesterolului in sange ceea ce conduce la cresterea tensiunii arteriale, risc de obezitate sau diabet.
  • Consumati cat mai multe alimente care contin acizi grasi esentiali precum Omega 3. American Heart association recomanda sa mancam peşte (în special de peşte gras, cum ar fi macroul, pastrav de lac, hering, sardine, ton alb şi somon) de cel puţin 2 ori pe saptamana. Cercetarile in domeniu indica faptul ca, acizii graşi Omega 3 reduc inflamatiile şi ajuta la prevenirea unor factori de risc asociati cu boli cronice cum ar fi bolile cardiace, cancerul şi artrita.
  • Consumati pana la 4 teline zilnic. S-a dovedit experimental ca un compus gasit în ţelina (3-n-butil phthalid) a condus la scderea tensiunii arteriale. La animale, o foarte mica cantitate de 3-n-butil phthalida a redus tensiunea arteriala cu 12-14 la suta şi, de asemenea, a redus nivelul colesterolului cu aproximativ 7 procente. Patru bucati de ţelina reprezinta doza echivalenta la om. Nu va ingrijorati de continutul de sodiu din telina. 4 tulpini de ţelina contin aproximativ 200-400 miligrame în funcţie de dimensiune.
  • Sucul de sfecla rosie duce la o scadere cu pana la 20% si la o stabilizare a valorilor tensiunii arteriale.
    Societatea Americana de Cardiologie a introdus consumul regulat al sfeclei rosii intre recomandarile sale pentru prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale.
    Sucul de sfecla rosie se poate combina cu sucul de morcov, care ajuta la scaderea colesterolului rau si a trigliceridelor, prin continutul foarte bogat in fibre.
  • Nucile- contin arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxid nitric, un vasodilatator natural, care scade tensiunea arteriala.Usturoiul, ceapa, prazul contin substante asemanatoare medicamentelor denumite “inhibitori de enzima de conversie a angiontensinei”, care scad in mod natural si eficient tensiunea si nivelul colesterolemiei.
    Puteti incerca si urmatorul leac cu usturoi: dimineata, inghititi un catel de usturoi fara a-l mesteca si beti apa rece dupa el. Se procedeaza astfel, pana cand tensiunea va scadea.Fructe recomandate in hipertensiune, datorita continutului bogat in potasiu si magneziu: pepenele galben, prunele, strugurii, capsunile, caisele si samburii de caise, perele, piersicile, dudele.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *