Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Surse naturale de INOZITOL – ‘’vitamina somnului’’, care relaxează creierul şi nervii

Inozitolul este o altă vitamină importantă din marea familie a complexului B, cu importante beneficii asupra sănătăţii.

Cunoscut ca şi ‘’vitamina somnului’’, inozitolul este un ‘’somnifer’’ 100% natural, depozitat în măduva spinării, în creier şi în lichidul cerebral, într-o concentraţie de patru ori mai mare decât în sânge.

Inozitolul în stare naturală

Inozitolul se găseşte atât în alimentele de origine animală, cât şi în cele vegetale.

Mezo-inozitolul este forma biologic activă care poate fi preluată din carne (în special, de porc), ficat, creier şi inimă de vită, lapte, tarâțe de grâu, germeni de grâu, porumb dulce, pepene galben, grapefruit, banane, portocale, mere, mure, stafide, cocos, rodii, roşcove, fasole uscată şi verde, mazăre verde, spanac, sparanghel, ţelină, varză, granule de lecitină, linte, soia,  orez, nuci, arahide, alune, iaurt, drojdie de bere, melasa nerafinată, trestie de zahăr, avocado, muguri de salcie.

Doza zilnică recomandată

Se impune un aport suplimentar de inozitol în caz de stres intens sau dacă se urmează tratamente medicamentoase solicitante – chimioterapie, radioterapie, antibiotice, antiinflamatoare, etc. De asemenea, inozitolul previne ficatul gras şi încărcarea cu grăsime a altor organe.

Un adult sănătos consumă/are nevoie de 3-5 gr. din această vitamină, însă, în situaţii de stres, cantitatea poate ajunge până la 10 gr. pe zi.

Somnifer 100% natural

În urma unor cercetări ştiinţifice şi studii clinice efectuate de echipa de medici condusă de A. K. Shamsuddin, doctor în medicină, profesor de patologie din cadrul University of Maryland School of Medicine, Baltimore, SUA, s-a ajuns la concluzia că inozitolul este un somnifer 100% natural.

Această substanţă activă, 100% biologică, s-a dovedit la fel de eficientă ca multe somnifere şi multe somnifere şi sedative chimice, care mai curând dăunează decât folosesc.

Relaxează creierul şi nervii

Inozitolul reglează echilibrul dintre cupru şi zinc, îndeosebi în celulele creierului.

Concentrațiile prea înalte de cupru în creier pot duce la stări de nervozitate permanentă, agresivitate, irascibilitate sau chiar la modificări patologice ale psihicului.

inozitol
Nucile si iaurtul contin inozitol, care relaxeaza si asigura o buna digestie

Spre exemplu, o cură de zinc, cu mult musli preparat din cereale măcinate, corectează excedentul de cupru, calmează şi relaxează creierul şi nervii într-un interval de 48 de ore.

Previne afecţiunile oculare

Fundul de ochi, cristalinul şi lichidul lacrimal conţin mult inozitol, astfel că un deficit al acestei vitamine poate produce diverse afecţiuni oculare.

Cercetările ar arătat că inozitolul acţionează aici în strânsă colaborare cu zincul (cristalinul şi retina sunt pline de zinc până la saturaţie), care face să strălucească noaptea în verde şi auriu ochii animalelor sălbatice.

Cafeaua poate distruge inozitolul

Unul din marii inamici ai inozitolului este cofeina. O ceaşcă de cafea tare, băută în cursul dimineţii sau al după-amiezii nu reprezintă un pericol, deoarece este neutralizată de forţele de autoapărare ale organismului, la nivelul tubului digestiv sau al celulelor.

Pe de altă parte, a doua ceaşcă, şi continuând eventual cu a treia, poate chiar cu a patra, poate descompune un sfert din porţia zilnică de inozitol.

De asemenea, un consum de peste 2,5 litri de apă zilnic poate duce la pierderea unei părţi din inozitol, pe care apa îl antrenează şi îl elimină.

Anumite medicamente, îndeosebi sulfamidele, distrug inozitolul existent în corp – acestea pot duce la o scădere de până la jumătate a concentraţiei lui din sânge (a cărei valoare normală este de 0,7 mg/ml).

Importanţa inozitolului pentru sănătate

Este bine de reţinut că inozitolul are o însemnătate deosebită pentru:

  • somn;
  • relaxare;
  • calmare;
  • dezvoltarea neuronilor;
  • metabolismul sistemului nervos;
  • o stare de spirit pozitivă;
  • digestie;
  • circulaţie;
  • creşterea părului;
  • o piele sănătoasă;
  • funcţiile globului ocular;
  • fertilitate;
  • măduva spinării;
  • activitatea musculară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *