Rețete naturiste

SUPĂ – CREMĂ de ȚELINĂ (cu vitamine și minerale)

Supa – cremă de țelină este ideală pentru sezonul rece.

O putem consuma mai ales pentru ȋntărirea imunității și a rezistenței noastre la factorii de mediu agresivi.

Rădăcina de țelină conține calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier, adică mai toate mineralele cu rol în menținerea sănătății.

Mineralele din țelină au rol în menținerea sănătății sistemului nervos și a celui endocrin, în dezvoltarea lor armonioasă la copii. Astfel, rădăcina de țelină este recomandată în mod special copiilor și adolescenților, inclusiv celor cu tulburări de creștere și de maturizare.

Coaja conține cele mai multe substanțe antibiotice și antifungice din plantă, dar și vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 sau B9, toate cu rol în protecția contra radicalilor liberi, în ȋntărirea imunității.

Țelina fiartă este foarte bine digerată și tolerată de către tubul digestiv. Vitaminele și mineralele rămase după fierbere vor fi mult mai ușor de asimilat din țelina fiartă, decât din cea crudă.

Supă – cremă de țelină

Supa – cremă de țelină este bogată în vitamine și minerale de care organismul are nevoie pentru a face față cu brio factorilor de mediu agresivi.

La prepararea supei, opțional, atât rădăcina de țelină, cât și cea de pătrunjel se pot lăsa cu tot cu coajă. Se obține, astfel, o supă mai bogată în substanțe nutritive.

Ingrediente

  • 500 g rădăcină de țelină
  • 3 frunze de țelină
  • 130 g ceapă
  • 90 g rădăcină de păstârnac
  • 65 g rădăcină de pătrunjel
  • 75 g iaurt
  • 20 g usturoi
  • 1 linguriță rasă de ienibahar măcinat
  • sare neiodată, după gust
  • smântână și pătrunjel verde, pentru servit (opțional)

Cum se procedează

Se curăță ceapa și rădăcinile de țelină, de păstârnac și de pătrunjel, și se spală. Se adaugă într-un vas, împreună cu frunzele de țelină și puțină sare. Se acoperă legumele cu apă și se lasă să fiarbă până când sunt bine pătrunse.

Se strecoară, legumele se pasează ușor cu furculița, apoi se adaugă usturoiul curățat și ras fin, ienibaharul măcinat și iaurtul.

Se adaugă totul în vasul unui blender, se amestecă bine, se gustă și se potrivește de sare.  Compoziția se diluează cu sucul strecurat anterior.

Supa – cremă de țelină se servește, eventual, cu adaos de smântână și de pătrunjel verde.

loading...