Rețete naturiste, Tratamente naturiste

Suc de GUTUI şi MERE – elixir contra bolilor digestive şi ale pancreasului

Bolile digestive sunt afecţiuni ale tractului digestiv, des întâlnite în populaţie, care pot afecta un singur organ sau se pot extinde la întreg tubul digestiv, având o gamă largă de manifestări.

Pancreasul este situat sub ficat, între stomac şi coloana vertebrală, excretând enzimele necesare digestiei, dar şi insulină şi glucagonul cu rol în reglarea glicemiei.

Bolile digestive

Simptomele unei boli digestive depind de localizarea afecţiunii:

  • dureri abdominale;
  • disfagie (dificultatea de a înghiţi);
  • senzaţia de plenitudine precoce;
  • balonare;
  • greaţă;
  • vărsături;
  • pirozis (durere, ‘’arsură pe gât’’);
  • constipaţie;
  • diaree;
  • icter (îngălbenirea pielii şi mucoaselor);
  • sângerări care apar sub formă de vărsătură sau în scaun.

Bolile pancreasului

  • diabetul zaharat;
  • pancreatită;
  • insuficiență pancreatică.

Sucul de mere si gutui trateaza bolile digestive si ale pancreasului

Sucul de gutui şi mere tratează bolile digestive şi ale pancreasului

Sucul proaspăt de gutui şi de mere poate face minuni în vindecarea dispepsiei, indigestiei, a stărilor de vomă şi a pancreatitei.

Cura cu acest elixir stimulează secreţia de sucuri digestive, activează peristaltismul tubului digestiv, ajutând la metabolizarea corectă a alimentelor. Băutura cu gutui şi mere înlătură simptomele neplăcute precum:

  • durerile gastrice;
  • accesele de vomă;
  • senzaţia de greutate în stomac.

Sucul are şi efecte stimulente ale activităţii pancreasului, şi antiinflamatoare, fiind un excelent adjuvant al medicaţiei clasice, împotriva pancreatitei cronice.

Suc de gutui şi mere: preparare, administrare

O jumătate de pahar de suc de gutui (obţinut cu ajutorul storcătorului casnic centrifugal) se amestecă cu  jumătate de pahar de suc de mere.O astfel de doză se bea de 3 ori pe zi, în cure de cel puţin 3 săptămâni.

  • Gutuile conţin cantităţi impresionante de vitamine (C, A, B1, B2, B6, B9, B17), oligoelemente, enzime şi fibre alimentare cu efect puternic detoxifiant, ca de altfel, taninuri care inactivează bacteriile dăunătoare.
  • Merele încetinesc digestia hidraților de carbon, împiedicând astfel creşterea bruscă a glicemiei. Merele scad  rata absorbţiei glucozei din traiectul digestiv, ceea ce din nou va aduce mai puţin zahăr în sânge decât în mod normal. Substanţele active (polifenolii) din mere stimulează celulele beta ale pancreasului să secrete mai multă insulină, fapt care va ajuta organismul să controleze singur concentraţia zahărului din sânge.

Contraindicaţii

Sucul de gutui şi mere nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită, colită de fermentaţie, sindrom al colonului iritabil, diaree cronică.