Alimentație

Studiu APC: CRENVURŞTI pentru COPII cu piele de pui, insecte şi aditivi alimentari interzişi

Crenvurştii se află în topul preferinţelor celor mici.

Mai mult decat atat, sunt cazuri când aceştia se află printre primele alimente incluse în alimentaţia diversificată a sugarului.

Un lucru nu doar greşit, ci şi periculos, susţin nutriţioniştii.

Asociaţia Pro Consumatori a analizat sortimentele de crenvurşti pentru copii, comercializate în marile structuri comerciale.

Studiul, realizat de către o echipă de experţi ai APC, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, confirmă un fapt deja cunoscut: crenvurştii au o calitate ȋndoielnică şi sunt bogaţi în grăsimi şi aditivi.

Chimicalele din crenvurştii pentru copii

Pe lângă carne, în crenvurştii pentru copii au mai fost găsite piele de pui şi slănină, şi următorii aditivi alimentari:

E120 – carmin/acidul carminic, un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insecte numită coşenilă; poate da reacţii alergice, astm

E250 – nitritul de sodiu; potenţial cancerigen, în special pentru tractul digestiv (stomac)

E262 – acetatul de sodiu; se foloseşte ca acidifiant şi nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici

E300 – acidul ascorbic; în cantităţi mari, poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi duce la formarea calculilor la rinichi

E330 – acidul citric; distruge smalţului dentar, favorizând apariţia cariilor dentare; nu este recomandat în alimentaţia copiilor

E435 – polisorbat; studiile realizate pe cobai au arătat că este potenţial cancerigen şi mutagen

E450 – difosfat disodic; poate provoca reacţii alergice, tulburări de tranzit intestinal şi modifică echilibrul calciu-fosfor din organism.

Crenvurstii pentru copii, plini de sare si chimicale (Sursa foto – APC Romania)

Sare din belşug în crenvurştii pentru copii

În urma studiului s-a constatat că 83% din sortimentele analizate depăşesc recomandarea Ministerului sănătăţii. Mai exact, conţin mai mult de 1,5 grame sare per 100 grame produs.

‘’Excesul de sare, zahăr şi grăsimi periclitează zona tractului digestiv, poate amplifica sau chiar declanşa problemele de natură gastroenterologică’’ – Ingrid Ada Bălan, medic specialist pediatru.

Grăsimi saturate peste limita recomandată

66% din sortimentele analizate conţin grăsimi saturate peste limita recomandată de Ministerul sănătăţii: mai mult de 5 grame grăsimi săturate per 100 grame produs.

Grăsimile saturate cresc nivelul total al colesterolului din sânge şi al lipoporteinelor cu densitate mică (LDL), cele care pot declanşa apariţia bolilor cardiovasculare dar şi a diabetului de tip II.

Conţin nitrit de sodiu cu potenţial cancerigen

83% din crenvurştii pentru copii conţin nitrit de sodiu.

Sărurile nitrice (nitritul de sodiu) în combinaţie cu aminele din carne, la un pH acid al stomacului, produc nitrozamine cancerigene, ne informează prof. univ. dr. Pavel Chirilă.