Sparanghelul, una dintre cele mai nutritive legume, are un gust fantastic şi efecte extraordinare asupra sănătăţii, motiv pentru care este nelipsit din recomandările nutriţioniştilor.
Printre cele mai importante beneficii ale consumului de sparanghel merită menţionate protejarea împotriva cancerului, detoxifierea şi proprietățile antiȋmbatranire.
Este considerat afrodisiac, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi, reduce riscul de malformaţii congenitale şi boli de inimă.
Bogăţie de vitamine şi minerale
Sparanghelul are foarte multe proprietăţi nutritive, printre multitudinea de vitamine existente în a sa compoziţie menţionând vitaminele A, E, K şi B6, prezente în cantităţi generoase.
În doar câteva bucăţi de sparaghel se găseşte 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic, vital pentru menţinerea sănătăţii.
Leguma conţine minerale esenţiale, în cantităţi mai mici sau mai mari, inclusiv calciu, fier, potasiu, cupru, mangan şi seleniu. Cu toate că este lipsit de grăsimi, sparanghelul se poate mândri cu cantităţi importante de acizi graşi Omega 3.
Are zero colesterol sau grăsimi, este bogat în fibre şi proteine, contribuind la stabilizarea digestiei şi combaterea constipaţiei.
Menţine tinereţea pielii
Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante, căruia îi revine rolul de a ridica un scut de protecţie împotriva atacului radicalilor liberi şi toxinelor, menţinând, astfel, pielea tânără şi sănătoasă.
Importante proprietăţi anticancerigene
Leguma deţine importante proprietăţi anticancerigene, datorită folaților, nişte compuşi prezenţi, în special, în vegetalele verzi şi în citrice. Tot folații au rolul de a contribui la reducerea inflamaţiilor, ameliorarea durerilor şi reducerea riscului de boli de inimă.
Astfel, datorită proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul se transformă într-un inamic de temut al cancerului de vezică urinară, colon, prostată, ovarian, la sân, etc.
Previne osteoporoza şi osteoartrita
Bogat în vitamina K, sparanghelul ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind, astfel, osteoporoza şi osteoartrita. Mai mult decât atât, aceeaşi vitamină joacă un rol esenţial în sinteza osteocalcinului, o proteină structurală din oase, care preia şi depune calciul în locurile unde este necesar.
Protejează sănătatea inimii
Acidul folic (o vitamină B complexă) se găseşte din abundenţă în sparanghel şi este esenţial pentru un sistem cardiovascular sănătos. Vitamina este implicată în ciclul de metilare (eveniment biochimic), care permite transcrierea corectă a ADN-ului, transformarea noredrenalinei în adrelină şi a serotoninei în melatonină.
Tot acidul folic reglează homocisteina aminoacizilor, care, în niveluri ridicate, pot încuraja apariţia bolilor de inima.
Stabilizează digestia
O altă substanţă benefică din sparanghel este inulina, foarte benefică în dezvoltarea bacteriilor prietenoase, care sunt asociate cu o mai bună absorbţie a nutrienţilor, cu un risc scăzut la alergii, un risc scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, făcând, totodată, digestia un proces mult mai uşor.
Protejează ficatul
Acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice uşurează simptomele mahmurelii.
Efectul diuretic al sparanghelului se datorează asparaginei, care ajută la eliminarea toxinelor şi sării în exces din organism, crescând rezistenţa organismului la oboseală şi asigurând funcţionarea optimă a ficatului.
Sfat: dacă sparanghelul urmează a fi consumat într-o zi sau două, va fi păstrat în sertarul de legume din frigider. De asemenea, poate fi păstrat într-un vas cu apă (în frigider), acoperit cu un prosop de hârtie.
ca si spanacul de altfel !!
Dar ce preturi au la noi??!!În Spania sînt aproape gratis!
cam scumpe la noi …30 lei 400g
Si de unde sa cumparam ?
Eu nu am gasit in Romania.
si foarte scumpa
De parca ar exista vreo leguma cu colesterol ???
…DAR LA UN PRET DE TE USUCA….SI TREBUIE SI CEVA LINGA EL….
Din pacate s-a terminat sezonul lui . Este intr-adevar foarte sanatos si gustos. Se poate prepara in multe feluri si spre deosebire de sparanghelul alb sau violet, cel verde nu se curata de coaja decat la baza lui unde e lemnos cateodata. ?
In Germania se cultiv cel Alb in Franta si Italia cel Verde.
Mie imi Place cel Verde ca e simplu de curatat si imi Place gustul. Cel Alb apare in Luna Iunie si Julie si e prea tare ca lemnul si trebuie fiert diferit si e mai complicat in afara faptului ca gustul e altfel. Insa amandoua isi ating scopul….
sparanghelul salbatic este delicios..la cel verde ma refer…drept ii,cel verde are un gust deosebit!