Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Sparanghelul, o legumă miraculoasă – beneficii pentru sănătate

Sparanghelul, una dintre cele mai nutritive legume, are un gust fantastic şi efecte extraordinare asupra sănătăţii, motiv pentru care este nelipsit din recomandările nutriţioniştilor.

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de sparanghel merită menţionate protejarea împotriva cancerului, detoxifierea şi proprietățile antiȋmbatranire.

Este considerat afrodisiac, ameliorează durerile şi inflamaţiile din corp, previne osteoporoza, infecţiile şi apariţia pietrelor la rinichi, reduce riscul de malformaţii congenitale şi boli de inimă.

Bogăţie de vitamine şi minerale

Sparanghelul are foarte multe proprietăţi nutritive, printre multitudinea de vitamine existente în a sa compoziţie menţionând  vitaminele A, E, K şi B6, prezente în cantităţi generoase.

În doar câteva bucăţi de sparaghel se găseşte 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic, vital pentru menţinerea sănătăţii.

Leguma conţine minerale esenţiale, în cantităţi mai mici sau mai mari, inclusiv calciu, fier, potasiu, cupru, mangan şi seleniu. Cu toate că este lipsit de grăsimi, sparanghelul se poate mândri cu cantităţi importante de acizi graşi Omega 3.

Are zero colesterol sau grăsimi, este bogat în fibre şi proteine, contribuind la stabilizarea digestiei şi combaterea constipaţiei.

Menţine tinereţea pielii

Sparanghelul este bogat în glutation, un aminoacid cu proprietăţi antioxidante, căruia îi revine rolul de a ridica un scut de protecţie împotriva atacului radicalilor liberi şi toxinelor, menţinând, astfel, pielea tânără şi sănătoasă.

sparanghel
Sparanghelul, O leguma Nutritiva

Importante proprietăţi anticancerigene

Leguma deţine importante proprietăţi anticancerigene, datorită folaților, nişte compuşi prezenţi, în special, în vegetalele verzi şi în citrice. Tot folații au rolul de a contribui la reducerea inflamaţiilor, ameliorarea durerilor şi reducerea riscului de boli de inimă.

Astfel, datorită proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante, sparanghelul se transformă într-un inamic de temut al cancerului de vezică urinară, colon, prostată, ovarian, la sân, etc.

Previne osteoporoza şi osteoartrita

Bogat în vitamina K, sparanghelul ajută la dezvoltarea şi creşterea densităţii osoase, prevenind, astfel, osteoporoza şi osteoartrita. Mai mult decât atât, aceeaşi vitamină joacă un rol esenţial în sinteza osteocalcinului, o proteină structurală din oase, care preia şi depune calciul în locurile unde este necesar.

Protejează sănătatea inimii

Acidul folic (o vitamină B complexă) se găseşte din abundenţă în sparanghel şi este esenţial pentru un sistem cardiovascular sănătos.  Vitamina este implicată în ciclul de metilare (eveniment biochimic), care permite transcrierea corectă a ADN-ului, transformarea noredrenalinei în adrelină şi a serotoninei în melatonină.

Tot acidul folic reglează homocisteina aminoacizilor, care, în niveluri ridicate, pot încuraja apariţia bolilor de inima.

Stabilizează digestia

O altă substanţă benefică din sparanghel este inulina, foarte benefică în dezvoltarea bacteriilor prietenoase, care sunt asociate cu o mai bună absorbţie a nutrienţilor, cu un risc scăzut la alergii, un risc scăzut în dezvoltarea cancerului de colon, făcând, totodată, digestia un proces mult mai uşor.

Protejează ficatul

Acţiunea protectoare a aminoacizilor şi mineralelor asupra celulelor hepatice uşurează simptomele mahmurelii.

Efectul diuretic al sparanghelului se datorează asparaginei, care ajută la eliminarea toxinelor şi sării în exces din organism, crescând rezistenţa organismului la oboseală şi asigurând funcţionarea optimă a ficatului.

Sfat: dacă sparanghelul urmează a fi consumat într-o zi sau două, va fi păstrat în sertarul de legume din frigider. De asemenea, poate fi păstrat într-un vas cu apă (în frigider), acoperit cu un prosop de hârtie.

11 comentarii

  1. Din pacate s-a terminat sezonul lui . Este intr-adevar foarte sanatos si gustos. Se poate prepara in multe feluri si spre deosebire de sparanghelul alb sau violet, cel verde nu se curata de coaja decat la baza lui unde e lemnos cateodata. ?

  2. In Germania se cultiv cel Alb in Franta si Italia cel Verde.
    Mie imi Place cel Verde ca e simplu de curatat si imi Place gustul. Cel Alb apare in Luna Iunie si Julie si e prea tare ca lemnul si trebuie fiert diferit si e mai complicat in afara faptului ca gustul e altfel. Insa amandoua isi ating scopul….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *