Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Semne că mâncăm prea mult ZAHĂR şi că ar trebui să limităm consumul

Zahărul, mai ales în cantităţi mari, este foarte rău pentru sănătate.

În prezent, zahărul este considerat o adevărată toxină care cauzează numeroase boli, începând de la cele de inimă, până la diabet sau cancer.

Zilnic, sunt permise cel mult cinci linguriţe de zahăr, însă, în medie, introducem în organism, pe zi, 13 linguriţe de zahăr.  Aceasta are efecte cumplite asupra organismului.

Atunci când întrecem limita şi consumăm prea mult zahăr, organismul ne trimite semnale pentru a reduce consumul:

Creier înceţoşat, încetinit

Gustările dulci determină zahărul din sânge să urce, apoi să scadă cu rapiditate, ȋnsă nu treptat, cum este normal. Atunci când totul pare a fi în ceaţă, în special după ce aţi mâncat, probabil aţi consumat prea mult zahăr.

Poftă permanentă de dulciuri

Zahărul crează dependenţă, astfel că veţi dori din ce în ce mai mult. Pofta de dulciuri duce la consumul de dulciuri. Cu cât mâncaţi mai mult zahăr, cu atât veţi avea mai des poftă de dulciuri.

Oboseală pe parcursul zilei

Dacă pe moment, dulcele dă un boost de energie, acesta dispare la fel de repede. Oboseala ne face să consumăm mai mult zahăr tocmai pentru a o combate, iar acest lucru duce la un ciclu cu niveluri maxime şi minime ale glicemiei. O astfel de stare de oboseală care nu trece nici după o noapte de somn odihnitor este primul şi cel mai important semnal al consumului excesiv de zahăr.

exces-zahar
Oboseala permanenta este primul semnal al consumului excesiv de zahar

Probleme cu pielea

Zahărul afectează şi pielea. Creşterea nivelului de insulină din zahăr declanşează probleme ale pielii precum acneea sau rozacee, eczemele, excesul de sebum sau chiar uscarea tenului.

Stare de irascibilitate

Consumul exagerat de zahăr poate modific foarte uşor starea de spirit. Zahărul dă emoţiile peste cap şi scade nivelul de energie,  ducând astfel spre o stare de irascibilitate.

Probleme cu greutatea

Zahărul declanşează eliberarea insulinei, un hormon care joacă un rol cheie în luarea în greutate. Fiind lipsit de proteină sau de fibră, el nu va da senzaţia de saţietate şi veţi ajunge să mâncaţi mult prea mult. Cea mai cunoscută boală legată de consumul în exces al zahărului este diabetul.

Răceli, îmbolnăviri frecvente

Ţinând cont de faptul că zahărul suprimă sistemul imunitar, organismul nu mai are capacitatea de a se feri de stres şi boli cronice.

Nimic nu mai este la fel de dulce

În cazul consumului excesiv de zahăr, papilele gustative se obişnuiesc cu gustul, iar, la un moment dat, se simte nevoia de o cantitate tot mai mare pentru a-l simţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *