Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

SEMINŢELE de SUSAN au un profil nutriţional impresionant – motivele pentru a le consuma zilnic

Seminţele de susan (Sesamun indicum), folosite de mii de ani în alimentaţie, au o concentraţie de nutrienţi foarte ridicată şi numeroase beneficii pentru sănătate.

Cu un profil nutrițional fabulos, seminţele de susan pot lupta, preveni sau vindeca anumite afecţiuni.

Cum se consumă seminţele de susan

Pentru a beneficia de tot complexul de nutrienţi, se recomandă consumul seminţelor de susan crude.

Doză zilnica recomandată este de 2 linguri de seminţe. Pot fi consumate ca atare, în prăjituri, torturi, produse de panificaţie, sau pot fi râşnite şi adăugate în smoothie, salate ori alte preparate.

Este bine ca ȋnainte de a fi consumate, seminţele de susan să fie înmuiate peste noapte în apă plată sau filtrate, pentru a facilita digestia. De asemenea, seminţele râşnite sunt digerate mai  bine.

Pentru curăţirea organismului, se consumă câte 15-20 g de pulbere din seminţe de susan, cu puţină apă, de 3 ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă.

Furnizează mai mult calciu decât laptele

Un sfert de cană de seminţe de susan furnizează mai mult calciu decât o cană întreagă de lapte. Calciul organic furnizat de seminţele de susan întăreşte oasele, fiind de ajutor persoanelor cu nivelul calcemiei scăzut sau a celor care prezintă osteoporoză. De asemenea, poate ajuta în cazul migrenelor şi al sindromului premenstrual.

Conţin mari cantităţi de sesamină şi sesamolin

Sesamina şi sesamolina aparţin unui grup de fibre numite lignani. Lignanii pot scădea colesterolul şi pot ajută la prevenirea hipertensiunii. Sesamolul protejează împotriva deteriorării ADN-ului, în timp ce sesamina protejează ficatul împotriva deteriorării oxidative.

Semintele de susan au o concentratie de nutrienti foarte ridicata

Sunt bogate în fibre

Seminţele de susan sunt bogate în fibre – lignanii – cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sănătos şi un colon sănătos.

Sunt o sursă bună de steroli vegetali

Sterolii vegetali scad colesterolul din sânge şi îmbunătăţesc sănătatea inimii. În plus, seminţele de susan au un înalt conţinut de acid gras mono-nesaturat, acidul oleic, care ajută la micşorarea nivelului de colesterol ‘’rău’’ şi sporeşte nivelul colesterolului ‘’bun’’ din sânge.

Sunt o excelentă sursă de cupru

Un sfert de cană de seminţe crude de susan asigură 74% din necesarul zilnic de cupru -un puternic antioxidant ce ajută sistemul imunitar. Cuprul este anti-inflamator şi poate reduce umflăturile artritei reumatoide.

Au multe vitamine ale complexului B

Vitaminele complexului B (tiamină (B1), niacina, acid folic, piridoxină (B6) şi riboflavină) ajută la îmbunătăţirea funcţionarii sistemului nervos, organelor, muşchilor, pielii şi părului.

Sunt bogate în minerale esenţiale

Seminţele de susan sunt bogate în minerale esenţiale precum magneziul şi fierul, necesare pentru producerea globulelor roşii, mineralizarea oaselor, sinteza enzimelor şi producerea hormonilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *