Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Sâmburii de AVOCADO sunt mai sănătoşi decât fructul – motivele pentru care să nu îi mai aruncăm

Adesea ignoraţi, ocoliţi sau aruncaţi, sâmburii de avocado reprezintă, în realitate, o ‘’explozie’’ de substanţe nutritive, fiind chiar mai sănătoşi decât miezul fructului.

Sâmburii de avocado sunt o sursă completă de vitamine, minerale şi antioxidanţi – 70% din totalul antioxidanților din avocado se află în sâmbure.

Cum îi introducem în meniul zilnic

Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice ale sâmburilor de avocado, este importantă introducerea lor în meniul zilnic.

Pentru aceasta, lăsaţi sâmburele de avocado la uscat, după care puneţi-l într-o pungă, pe care o acoperiţi cu un prosop. Striviți sâmburele de avocado cu ciocanul, iar resturile rămase se pun în blender sau în râşnița electrică de cafea, pentru a fi transformat în pudră.

Pudra astfel obţinută se introduce în alimentaţia zilnică: poate fi presărată peste mâncarea gătită (însă doar la final, pentru a nu-şi pierde din efectele benefice), peste salate, poate fi adăugată în smoothie-uri sănătoase, în ceaiuri medicinale, etc.

Sâmburele de avocado poate fi consumat şi proaspăt, dat pe răzătoare.

Beneficiile sunt nenumărate:

Sursă generoasă de antioxidanţi

Unul dintre principalele motice pentru care ar trebui să consumăm zilnic sâmburii de avocado constă în faptul că sunt foarte bogaţi în acizi graşi şi antioxidanţi.

Doar 30% din antioxidanţii din avocado se află în pulpă, restul de 70% găsindu-se în sâmbure, care conţine un ulei hrănitor, eficient în tratarea şi prevenirea bolilor de inimă, însă nu numai.

Scad colesterolul ‘’rău’’ şi protejează inima

Beta-sitosterolul, o substanţă din avocado are ca efect scăderea valorii colesterolului şi trigliceridelor din sânge.

Consumaţi într-o cură de câteva săptămâni, sâmburii de avocado reglează nivelul colesterolului ‘’rău’’ din sânge, crescând, în schimb, valorile colesterolului ‘’bun’’. Prin urmare, se reduce şi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.

Reglează glicemia

Grăsimile sănătoase, mono-nesaturate, scad rezistenţa organismului la insulină. Prin urmare, cantităţile mai mici de insulină, secretate de către pancreas sau chiar injectate, vor avea efecte mult mai puternice.

Totodată, glicemia va fi mult mai stabilă, iar fluctuaţiile sale nocive pentru organism vor fi diminuate.

Protejează vederea

Sâmburele de avocado, nepreparat termic, este un excelent protector împotriva afecţiunilor degenerative ale ochilor.

Luteina şi vitamina A protejează şi îmbunătăţesc vederea, prevenind afecţiunile vasculare care ar putea afecta ochii.

sambure de avocado.
Samburii de avocado, sursa foarte buna de antioxidanti

Previn cancerul

Mai multe studii au demonstrat că avocado previne şi inhibă formarea celulelor maligne. Studiile realizate pe animale de laborator au dovedit că sâmburii de avocado împiedică dezvoltarea tumorilor, datorită conţinutului de flavonoizi.

Cele mai evidente efecte antitumorale s-au dovedit a fi cele în prevenirea cancerelor hormono-dependente:  la sân, ovarian, de col uterin, de prostată. Datorită vitaminelor şi luteinei, sâmburii de avocado au o acţiune protectoare împotriva cancerului de piele, inclusiv melanom malign.

Combat problemele de stomac

Sâmburii de avocado sunt foarte eficienţi în reducerea inflamațiilor tractului gastrointestinal şi în tratamentul diareei. Combat infecţiile şi alte afecţiuni ale stomacului.

Pentru aceasta, se taie un sâmbure de avocado în două, se pune într-o cană cu apă fierbinte şi se lasă la hidratat (să se înmoaie), timp de 15 minute, după care se poate mânca, atâta timp cât este călduţ.

Ajută la scăderea în greutate

Datorită efectului termogenic, sâmburii de avocado accelerează procesul de ardere al grăsimilor.

Alături de o alimentaţie sănătoasă şi exerciţii regulate, se consumă un ceai dintr-un sâmbure zdrobit şi două căni cu apă fierbinte, de 3 ori pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *