Florile dulci şi parfumate ale salcâmului (Robinia pseudoacaccia) au darul de a linişti, de a calma şi de a tonifia.
Se recoltează în perioada de maximă dezvoltare, mai exact, pe la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie.
Consumate în stare proaspătă, florile de salcâm au efecte terapeutice remarcabile.
Cea mai simplă modalitate de a beneficia de proprietăţile acestora constă în consumul salatei, preparată şi consumată după cum urmează:
Salată de flori de salcâm
- Cum se prepară
⇒ Se culeg mănunchiurile de flori cu totul, manual, pe vreme uscată. Se culeg florile de salcâm, cu tot cu ciorchinele pe care sunt dispuse.
⇒ Se iau 10-12 mănunchiuri de flori proaspete, se spală şi se pun într-un castron. Peste ele se toarnă apă cu puţin suc de lămâie şi se lasă la marinat timp de 2 ore (având grijă ca florile să fie complet scufundate în apă).
⇒ În continuare, florile de salcâm se scot, se scutură puţin, se desprind de pe tija verde şi se pun din nou într-un castron. Peste ele se adaugă 1-2 linguri de miere, 1 grapefruit curăţat şi tăiat bucăţele sau 1 portocală tăiată fin. Pentru un plus de consistență, în salată se mai pot adăuga, eventual, fructe uscate – curmale sau smochine tăiate foarte mărunt.
⇒ Se amestecă bine toate ingredientele, se mai lasă să se îmbibe timp de 10-15 minute, după care se consumă.
- Cum se consumă
Această salată se consumă cel puţin o dată pe zi, înainte de masă principală, timp de 1 săptămână.
Salata se mănâncă pe stomacul gol. Se mestecă lent şi cât mai bine. Următoarele alimente se consumă doar după un sfert de oră de la terminarea salatei. În curele de slăbire, salata înlocuieşte masa de seară.
Indicaţiile terapeutice ale salatei de flori de salcâm
♣ Elimină efectele nocive ale stresului şi ale tensiunilor lăuntrice de tot felul
♣ Tratează afecţiunile produse sub acţiunea stresului: gastrită şi arsurile la stomac, cefaleea, migrenă, insomnia, bulimia, anorexia, tulburările de memorie, de văz şi de echilibru, constipaţia, etc.
♣ Are o puternică şi în acelaşi timp blândă acţiune de curăţire şi regenerare, fiind indicată şi în curele de întinerire, de dezintoxicare, în tratamentul unor afecţiuni cronice, cum ar fi: colită de putrefacţie, constipaţia cronică, astmul
♣ Are efecte fluidifiante ale secrețiilor bronşice, expectorante şi calmante, fiind indicată în tratamentul bronşitei cronice şi a tusei cronicizate
♣ Este un remediu ‘’magic’’ în curele de slăbire, deoarece acţionează în sens reglator asupra apetitului.
Contraindicaţii
Colită de fermentaţie, gastrită care provoacă intoleranţă la miere sau fructe.
😍
Avem voie și câteva albine?
O sa ne facem animale sa mincam iarba
Sunt f bune dar nu poti manca prea multe k devin gretoase
Multumesc pt sfat, eu faceam numai sirop si ceai din ele !
Cand eram copii mancam .Ne placeau mult ,cred ca aveau si musculite !!!
Si nu erau bune ? si nu erau bune ca doar avea si carne
Mami meu îmi făcea prăjiturele. Făcea un aluat de clătite, un pic mai gros, spăla florile de salcâm și le băga în aluatul acela și le prăja în ulei încins. ERAU BUNE PENTRU CĂ ERAU FĂCUTE DE MAMI MEU.
Gogoşi cu flori de salcîm 😀
E mai buna din cei “nebuni”!