Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Rețetă de Humus Tradițională și Sănătoasă

Originar din Orientul Mijlociu, năutul a apărut ca aliment de consum acum 7.000 ani, fiind cultivat pentru prima dată în jurul anilor 3.000 î.Hr. Gustos și bogat în proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea, fiind ideal pentru îmbunătățirea digestiei, sănătatea inimii și reglarea glicemiei.

Sursă excelentă de proteine și minerale, fibre, vitamine B6 și B9, acid folic și mangan, năutul oferă numeroase beneficii importante de sănătate:

Previne cancerul de colon

Pentru îmbunătățirea digestiei, năutul este unul dintre cele mai recomandate alimente. Acesta previne constipația și apariția afecțiunilor grave, precum cancerul de colon, prin mărirea volumului intestinelor.

În timp ce fierul din compoziția năutului se ocupă de doza de energie a organismului, magneziul produce enzime cu efect antioxidant, încetinind procesul de îmbătrânire.

naut
Naut

Protejează inima și reglează glicemia

O dietă bogată în năut poate preveni bolile de inimă, conținutul bogat de fibre scăzând nivelul colesterolului ”rău” din sânge, responsabil de producerea bolilor cardiovasculare.

Mai mult, cura cu năut previne creșterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge imediat după servirea mesei, ceea ce o face ideală pentru persoanele diagnosticate cu diabet.

Ține sub control greutatea

Procentul mic de grăsimi și conținutul ridicat de fibre transformă năutul într-un aliment recomandat celor care doresc să piardă kilogramele în plus sau celor care își doresc să își mențină greutatea sub control.

Fiind sățios, poate înlocui cu succes carnea. Scade pofta de mâncare și este ideal pentru vegetarieni, o singură ceașcă cu năut asigurând 50% din necesarul zilnic de fibre.

Boabele de năut se consumă ca atare sau în salate, unul dintre cele mai cunoscute preparate culinare pe bază de năut fiind humusul. În acest caz, boabele trebuie lăsate la înmuiat în apă, timp de 12 ore, după care se scurg, se usucă bine și se pregătesc la foc mic.

Rețetă de humus sănătoasă și tradițională

  • Ingrediente

1 conservă de năut scursă (sau năut ambalat și fiert ulterior), 3 căței de usturoi pisați, 2 lingurițe de sare de mare, 3 linguri de pastă de susan (tahini), 3 linguri de suc de lămâie, 1 lingură de miere, apă plată, ¼ cană ulei de măsline, 1 linguriță condiment italienești, 1 linguriță de rozmarin proaspăt sau uscat

5103_l
Humus
  • Mod de preparare

Într-un blender sau într-un robot de bucătărie se introduc năutul usturoiul, sarea de mare, sosul tahini, sucul de lămâie, mierea, apa plată și 2 linguri de ulei de măsline. Se mixează ingredientele până la omogenizare. Pasta fină se transferă într-un bol, se condimentează și se completează cu alte 2 linguri de ulei de măsline.

Humusul se introduce la frigider și se servește rece, ca atare sau în diverse preparate, cu lipie sau pâine coaptă în forme plate.

Deși poate fi găsită în supermarket-uri, gata ambalată în borcănașe, pasta de susan (tahini) poate fi pregătită și acasă, astfel:

Ingrediente: ½ ceașcă semințe de susan, sucul de la 1 lămâie, 5 linguri ulei de măsline extravirgin (sau ulei de susan), ½ linguriță sare de Himalaya, 4-6 linguri apă.

Mod de preparare: după ce ați înmuiat semințele de susan timp de 4 ore (se poate și fără hidratare, în cazul în care nu aveți timp), adăugați-le în blender, completând cu sare și suc de lămâie. Se procesează în continuare până când se va obține o textură asemănătoare untului. Se adaugă uleiul de măsline (susan) și apă, procesând până la obținerea unei compoziții omogene. Pasta de susan este gata!

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *