Rețete naturiste

REJUVELEAC – un leac pentru reîntinerire

Rejuvelac-ul  (RE-JUVE-LEAC – adica un fel de leac pentru reintinerire), este o bautura fermentata care are rol important in procesul de digestie. Are un gust placut (parere personala), usor acidulat, putin acrisor, cu o aroma asemanatoare borsului (o aroma mai slaba decat a borsului. Spun  asta pentru ca mama imi face mereu bors si sunt familiarizata cu gustul si aroma lui).

Se obtine cu ajutorul cerealelor: grau, ovaz, secara, mei, quinoa etc.

Existenta acestei bauturi se datoreaza unei persoane deosebite,  dr. Anne Wigmore, o femeie dedicata slujirii sanatatii oamenilor, o persoana care a fost numita “mama alimentelor vii”, un pionier in utilizarea sucului din iarba de grau si a alimentelor vii necesare dezintoxicarii si vindecarii corpului, a mintii si a sufletului. Datorita ei, foarte multi oameni au reusit sa se vindece de multe bolii, printre care si cancer. Ann Wigmore a experimentat in 1960 cu aceasta bautura (care poate avea si origine baltica) si ulterior a folosit-o in scop terapeutic, devenind “apa” Institutului Hippocrates pe care-l conducea. A. Wigmore facea supe si smoothie-uri avand ca baza Rejuvelac, fermenta sosuri si branzeturi din nuci si bea mai multe pahare pe zi, intre mese, pentru a-si mentine in stare perfecta tractul intestinal. Cei care au cunoscut-o spun ca, la 84 de ani, avea energia unei tinere de 20 de ani. Curios este faptul ca in fiecare carte a autoarei retetele sale pentru Rejuvelac difera (cu grau negerminat/germinat, cu boabe intregi/boabe macinate) – o consecinta a experimentarii continue.

Proprietăți:

    • fiind o băuturică fermentată, conține foarte multe bacterii care ne ajută tractul intestinal (știți reclamele alea cu iaurturi? pai bine, iata rejuvelacul le conține, spre deosebire de iaurturile din comerț)
    • este un bun remediu impotriva constipației, curăță tractul intestinal și împreună cu el detoxifică organismul
    • este o sursă plină de enzime
    • aduce un aport de energie, pe care o simți aproape imediat
    • conține vitamine din complexul de vitamine B, C, K și E
    • contine proteine, carbohidrati, dextrine, fosfati si amilaze

rejuveleac

Ingrediente:
-1/2 caserola grau incoltit de la EL-DOR PLANT (sau 3/4 cana);
– 1 litru apa pura (de izvor, filtrata sau plata);
Ustensile:
– o sticla de 1 litru, curata si sterilizata;
– tifon steril;
– un elastic pentru bani.
Tehnologie:
-Graul incoltit, bine spalat, se pune in sticla de 1 litru, se  adauga apa la temperatura camerei, se pune tifonul in doua pe gura sticlei si se prinde cu elasticul.
-Se aseaza sticla intr-un loc mai intunecos si cald.
-Se lasa la fermentat 2-3 zile, pana capata o culoare galbuie, usor tulbure, un gust acrisor (ceva intre limonada si bors) si incep sa iasa bule atunci cand se misca sticla. La suprafata lichidului se formeaza o pelicula albicioasa, care se indeparteaza inainte de a se goli intr-o alta sticla.
-Se transfera lichidul intr-o alta sticla, se pune capac etans si se pastreaza la frigider. Fermentarea se continua si la frigider si va deveni din ce in ce mai acru.
-Peste graul ramas in sticla se adauga inca un litru de apa si se pune la fermentat dupa metoda descrisa mai sus. Fermentarea se face mai rapid. Operatiunea se mai poate repeta inca o data, dupa care graul se arunca (si-a facut treaba cu prisosinta).

Atentie!
In orice proces de fermentare, cateodata lucrurile pot sa nu mearga perfect (mai ales pentru incepatori). Daca igiena a fost precara, temperatura ambientala prea mare sau altceva nu a functionat bine, bacteriile de putrefactie pot popula produsul – nasul tau iti va spune ca ceva nu este in regula. Rejuvelac-ul are gust acrisor, ca o limonada… fara lamaie sau ca un bors emancipat, cu un miros placut (a fermentat, a acru, a drojdii). Uneori te poate duce cu gandul si la varza murata. Daca lichidul miroase urat, este roz sau nu are nici un gust, are gust rau, arunca-l si ia-o de la capat (sterilizand borcanul).

loading...