Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

RÂSUL ar putea inlocui mersul pe bicicletă sau banda de alergare de fitness – EFECTE interesante ale râsului, produse în organism

Râsul este un ingredient important în echilibrul psihic al oricărei persoane.

Râsul şi umorul au efecte benefice asupra organismului, deoarece generează puternice emoţii pozitive, care declanşează la rândul lor întărirea imunităţii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, starea de bine şi de sănătate este direct corelată cu cantitatea de afecţiune, mângâiere şi atingere de care avem parte.

William F. Fry, părintele gelotologiei (căci aşa a fost numită ştiinţa râsului) a demonstrat că 20 de secunde de râs cu poftă au aproape aceleaşi efecte ca 3 minute petrecute pe o bicicletă sau pe o bandă de alergare de fitness.

Iată la ce concluzii au ajuns specialiştii, cu privire la efectele râsului asupra organismului:

  • creşte toleranţa la durere mult mai mult decât alte intervenţii;
  • persoanele care râd zilnic au niveluri foarte scăzute de cortizol, hormonul de stres, şi niveluri foarte ridicate ale hormonului de creştere;
  • creşte semnificativ activitatea markerilor de imunitate (celulele NK sau imunoglobulinele), iar efectul poate dura uneori până la 12 ore;
  • creşte capacităţile antimicrobiene ale salivei, deschizând căi interesante de studiu în ce priveşte tratamentul eczemei;
  • calmează nervii;
  • creşte capacitatea de adaptare, aduce satisfacţie şi dă individului sentimentul eficienţei personale;
  • scade ritmul de aritmii şi tensiunea;
  • scade incidenţa infecţiilor respiratorii, antrenează diafragma şi favorizează eliminarea reziduurilor prezente în plămâni.
Rasul contribuie semnificativ la intarirea imunitatii

Face bine la inimă

Dr. Lee Berk a împărţit pacienţii suferinzi de inimă în două grupe de studiu:

  • jumătate au fost plasaţi sub strictă supraveghere medicală;
  • cealaltă jumătate au fost puşi să urmărească la video zilnic, timp de 30 de minute, episoade foarte amuzante.

După un an, pacienţii din a doua categorie aveau mai puţine aritmii, tensiunea mult mai mică şi un nivel scăzut al hormonilor de stres, necesitând, de altfel,  doze mult mai mici de medicamente.

Grupul ţinut departe de beneficiile râsului a experimentat de două ori şi jumătate mai multe atacuri de cord.

Face minuni în artroză

Un celebru jurnalist şi scriitor, Norman Cousins, diagnosticat cu o formă extrem de rară de artroză reactivă, pusă de medici pe seama stresului, a început să se trateze singur, cu doze foarte mari de vitamina C şi cu porţii regulate de filme comice, care îl făceau să radă.

Treptat, în ciuda durerilor paralizante, starea sa de sănătate s-a îmbunătăţit şi şi-a reluat controlul asupra picioarelor. În doar şase luni, jurnalistul  era din nou capabil să meargă, iar în doi ani de zile, şi-a reluat jobul la “Saturday Review”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *