Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PLANTE cu efect calmant în boala de REFLUX GASTRO – ESOFAGIAN

Refuxul gastro-esofagian este o problemă tot mai des întâlnită în ultima vreme.

Creșterea frecvenței bolii se explică în primul rând prin alimentația dezechilibrată, care influențează în mod direct secrețiile tubului digestiv.

Împotriva bolii de reflux gastro-esofagian se folosesc mai ales plantele cu efect calmant asupra sistemului nervos central, cele anti-spastice și cele care reglează secreția gastrică.

Iată, în continuare, câteva din remediile vegetale care au aceste efecte:

Ghințură și Angelică

Ghințura (Gentiană lutea), Angelica (Angelica archangelica). Principiile active din angelică au efect antispastic și calmant, iar cele din ghințură ajută la o digestie rapidă și uşoară și protejează pereții stomacului de eroziunea acizilor.

  • Se folosesc tincturile obținute din radacinele acestor plante, care se amestecă în proporții egale. Din acest amestec se ia câte 1 linguriță de 4 ori pe zi.

Fiecare doză se diluează în 250 ml. apă, astfel încât alcoolul din tinctură să ajungă la o concentrație la care să nu aibă efecte adverse.

Obligeană (Acorus calamus)

Are acțiune calmantă și tonică psihic, reglând starea emoțională a pacienților predispuși la reflux gastro-esofagian. Are efect calmant gastric și reduce spasmele care provoacă regurgitații acide.

  • Se ia câte 1 jumătate de linguriță de pulbere de rădăcină, sublingual, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Mentă dulce (Mentha viridis)

Uleiul volatil de mentă dulce are efecte extraordiare pentru prevenirea refluxului gastric. Tratamentul are efect antispatic și ușor calmant gastric.

  • Se pun 2-3 picături pe o bucățică de pâine, care se înghite la 5-10 minute după fiecare masă.

Pentru persoanele care nu suportă uleiul de mentă se recomandă aceeași cantitate de ulei de bergamotă (Citrus amara), care are un efect calmant-sedativ mai puternic.

Cărbune medicinal/vegetal

Este cel mai puternic calmant al arsurilor gastro-esofagiene, neutralizând pe moment aciditatea sucurilor gastrice.

Se recomandă pulberea, datorită dispersiei foarte rapide în tubul digestiv. Calmează arsurile, fiind printre puținele remedii cu acțiune foarte rapidă în acest sens.

  • Se ia câte 1 linguriță de pulbere de cărbune medicinal (de la farmacie) diluată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi.

Muşețel (Matricaria chamomilla)

Mușețelul favorizează diminuarea inflamației de la nivelul mucoasei tubului digestiv. Totodată, ȋmbunătățeşte digestia.

  • Se prepară o infuzie (2 minute) dintr-o linguriță de plantă în 250 ml. apă. Se beau 2-3 căni de ceai, fracționat.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *