Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Pastă din Vetrice și Miere Pentru Dureri de Cap, Dureri Articulare și Stări Febrile

Vetricea (Tanacetum vulgare) este planta medicinală despre care se spune că ține la distanță semnele bătrâneții și oferă vitalitate, în prezent, proprietățile sale fiind recunoscute de medicina alternativă.

De la planta perenă cu flori galbene, se folosesc, în scop terapeutic, vârfurile înflorite și frunzele, din iulie și până la sfârșitul lui septembrie.

Compoziție și acțiune

Vârfurile înflorite su frunzele vetricei conțin saponozide, uleiuri volatile, compuși monoterpenici, hidrocarburi, camfor, flavonoide, eteri enolici, gumirezine, tanoizi, acid malic și tartric.

Anumite substanțe din plantă contribuie la stimularea producerii de salivă și circulației sângelui la nivelul cavității bucale, stomacului, intestinului și zonei pelviene.

Proprietățile antispastice, antiparazitare, diuretice, depurative, antispetice, antihelmintice și carminative recomandă planta pentru ameliorarea durerilor de cap, reumatismului, gutei, viermilor intestinali, afecțiunilor de ficat și a celor digestive.

Macerat de vetrice pentru artrită reumatoidă

Într-un vas de sticlă, se adaugă 50 gr. de flori, peste care se toarnă o sticlă de vin alb. Se acoperă și se lasă într-un loc întunecos, la macerat, timp de 8 zile. După această perioadă, se strecoară și se administrează câte 30 – 40 ml de preparat, de 2 ori pe zi, după mesele principale, timp de 2 săptămâni.

Decoct de vetrice pentru constipație și balonare

Pentru tratarea colicilor, constipației și balonării, se toarnă o jumătate de litru de apă rece peste 2 lingurițe de pulbere de plantă. Preparatul se lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care vasul se îndepărtează de pe foc şi se lasă la infuzat vreme de 30 de minute.

Se servește câte un sfert de cană, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, nu mai mult de 3 zile.

vetrice si miere
Pasta din Vetrice si Miere Amelioreaza Durerile Articulare

Pastă din vetrice și miere pentru dureri articulare

Pentru combaterea stărilor febrile, durerilor de cap sau durerilor articulare, se pisează bine 4 flori proaspete de vetrice, până la obținerea unei paste subțiri.

Se amestecă cu o  lingură de miere și se ia câte o jumătate de linguriță de preparat, de 3 ori pe zi, după mesele principale, pe o perioadă de 3 – 5 zile.

Infuzie și tinctură de vetrice pentru boli digestive

Infuzie: se opăresc cu o cană de apă clocotită 30 gr. frunze uscate de vetrice sau 6 gr. de flori. Se lasă la infuzat timp de 5 ore, se strecoară și se administrează câte 2 linguri de infuzie, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, pe o perioadă de maximum 2 săptămâni.

Tinctură: peste 30 gr. de flori (adăugate într-un recipient de culoare închisă) se toarnă 100 ml. alcool de 70 de grade. Sticla se astupă și se lasă la macerat într-un loc ferit de lumină, timp de o săptămână, în toată această perioadă, recipientul agitându-se zilnic. Se strecoară preparatul printr-un tifon (pus în mai multe straturi) și se administrează din el câte 20 de picături, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, maximum 2 săptămâni.

Infuzie din vetrice pentru viermi intestinali

Peste 20 gr. plantă uscată și măcinată se toarnă 200 ml. apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat vreme de 4 ore.

După strecurare, se ia câte o lingură de infuzie, de 3 – 4 ori pe zi, pe stomacul gol, pe parcursul a 10 zile.

Contraindicații

Vetricea este interzisă copiilor, femeilor gravide si femeilor care alăptează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *