Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

OREZUL BASMATI: proprietăţi, beneficii pentru sănătate

Orezul basmati este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez.

Este o varietate specifică zonei din Nordul Indiei şi Pakistan.

Basmati (înseamnă ‘’aromat şi moale’’) este un orez cu bob lung şi are un gust ce se asociază celui de nucă.

În medicina ayurvedică, termenul basmati semnifică ‘’curat’’, iar orezul este apreciat pentru propritatile sale curative atât în plan fizic, cât şi spiritual.

Mod de preparare

Basmati este aromat şi are un gust particular, iar boabele se separă bine la preparare. Este mai puţin potrivit pentru prepararea pilafului şi este recomandat să nu fie amestecat cu alte legume, ci preparat simplu, pentru a-i savura nealterate gustul şi aroma. Cu un gust uşor şi fin de nucă şi cu un index glicemic redus, este ideal la salate şi preparate uşoare.

Orezul se spală în 2-3 ape, apoi se lasă la înmuiat timp de 30 de minute. Se fierbe cu puţin ulei de măsline şi sare, după care se lasă puţin ‘’să se aşeze’’. La sfârşit se poate adăuga din ierburile aromatice preferate.

Două variante de orez basmati

Orezul basmati există în două variante: alb şi brun. Deşi are culoarea albă, acesta nu este nociv. Amidonul pe care îl conţine are o structură diferită de cel din orezul alb. El se descompune mai lent şi se eliberează treptat în organism, nu brusc, precum cel din orezul decorticat.

Orezul basmati are un index glicemic redus

Proprietăţi

Orezul basmati este considerat cel mai uşor de digerat, având un indice glicemic mediu cu o absorbţie a glucidelor mai lentă decât a orezului alb.

Conţine de trei ori mai multe fibre decât cel alb, are un conţinut mai ridicat de vitamine B, este mai hrănitor şi nu conţine gluten.

Orezul basmati poate fi consumat şi de persoanele diabetice, întrucât nu creşte nivelul zahărului din sânge, spre deosebire de alte cereale şi produse preparate din făină albă.

Beneficii pentru sănătate

  • datorită conţinutului de fibre, ajută la o mai bună digestie;
  • este de ajutor persoanelor care doresc să slăbească şi celor care au un surplus de lichide în organism;
  • previne diabetul, menţinând un indice glicemic normal;
  • bogat în uleiuri naturale, ajută la normalizarea nivelului de colesterol; studiile au demonstrat că nivelul glicemiei era cu 12 -19 % mai mică la cei care consumau orezul integral, spre deosebire de cei care îl consumau pe cel curăţat de învelişul nutritiv;
  • bogat în seleniu, ajută la reducerea riscurilor de a dezvolta diferite boli;
  • bogat în magneziu, oferind beneficii sistemului nervos şi de reproducere, scade tensiunea arterială, reduce frecvenţa migrenelor şi riscul infarctului sau al atacului cerebral;
  • este bogat în antioxidanţi;
  • ajută la eliminarea secrețiilor nazale şi a mucusului, ajutând la curăţarea sistemului respirator;
  • are efect energizant;
  • ajută la întărirea gingiilor.

1 comentariu

  1. Foarte sanatoasa alegere. Orezul basmati are de asemenea si o textura mai placuta dupa ce e facut. Nu se lipeste la fel ca celelalte tipuri. Ramane separat si arata mai apetisant :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *