Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Număraţi-vă ALUNIŢELE de pe BRAȚE şi aflaţi dacă sunteţi expuşi unui risc ridicat pentru CANCER de piele (studiu)

Haut untersuchen

Aproape că nu există persoană care să nu aibă măcar o aluniţă pe corp, fie pe abdomen, fie pe spate, pe faţă sau pe braţe.

În mod normal, aluniţele sunt pete mici cu formă neregulată, de culoare galbenă, cafenie, brună, neagră sau albăstruie. De regulă, ele sunt localizate în zonele mai expuse la radiaţia solară.

Aceste mici formaţiuni nu îşi schimbă culoarea şi nu se estompează, şi, spre deosebire de pistrui sau petele pigmentate de pe corp, au pigmentul mai dens şi mai profund în piele.

Din păcate, aluniţele pot prezenta un pericol ascuns, iar  atitudinea indiferentă faţă de ele poate genera uneori o tragedie, prin transformarea acestora în melanom, unul din cele mai devastatoare cancere.

Aluniţele şi riscul unui cancer de piele – Studiu

Deşi pare ciudat să ne numărăm toate aluniţele prezente pe corp, rezultatul este deosebit de important.

Cercetătorii de la King’s College din Londra au încercat să afle câte semne ar trebui să fie prezente pe un braţ, pentru a putea fi identificate, ȋn acest mod, persoanele care prezintă riscul unui cancer de piele.

  • Rezultatul: 11 aluniţe.

Potrivit cercetătorilor, persoanele care au 11 aluniţe pe braţ sunt susceptibile de a avea pe întregul corp mai mult de 100 – cifră ce corespunde unui risc mai mare de melanom.

Persoanele cu 11 alunite pe un brat prezinta riscul unui cancer de piele

Când mai devin periculoase alunițele

Dermatologii confirmă faptul că 100 de aluniţe sunt prea multe pentru o persoană. Cele mai multe aluniţe apar în primii 30 de ani de viaţă, iar mai rar după vârsta de 40 de ani.

  • Supuse unui risc major sunt şi aluniţele a căror culoare se schimbă în timp. Dacă se măresc, îşi modifică forma, sângerează sau apar mâncărimi în jurul lor, în special după un traumatism sau expunere la radiaţia ultravioletă, este recomandată vizita de urgenţă la medicul oncolog.
  • Melanomul se dezvoltă frecvent la nivelul aluniţelor agresate prin traumatisme mecanice  – zgâriere, frecare, înţepare, etc –  sau prin expunere exagerată la razele ultraviolete (radiaţii solare naturale sau în timpul şedinţelor la solar).

Pentru a surprinde în fază cât mai precoce transformarea malignă, este bine să se urmărească aspectul aluniţelor, elementul cel mai important fiind observarea modificării aspectului lor: dimensiune, culoare, margini, etc.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *