Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Motivele pentru care ar trebui să consumăm mai mult USTUROI şi CEAPĂ

Usturoiul îşi păstrează locul de frunte pe lista alimentelor-medicament, datorită compuşilor de sulf ce întăresc sistemul imunitar şi protejează inima.

Usturoiul asigură protecţia inimii, creşte capacitatea de auto­apărare a organismului şi luptă cu infecţiile prin acţiunea sa antimicrobiană.

Din aceeaşi familie face parte şi ceapa, prazul şi leurda – toate conţin compusul aliin, care se transformă ulterior în alicină, o substanţă extrem de puternică pentru sănătate.

Protejează inima

Numeroşii compuşi de sulf din compoziţia usturoiului, printre care se numără dialil disulfidul (DADS), împiedică formarea cheagurilor de sânge, contribuind la menţinerea unui flux sanguin normal.

Întăreşte sistemul imunitar

Usturoiul conţine peste o duzină de principii active care întăresc sistemul imunitar şi combat răcelile şi alte infecţii.

Mai mult decât atât, există cercetări care arată că anumite substanţe din căţeii de usturoi împiedică modificările maligne ale celulelor.

Şi ceapa conţine compuşi de sulf

Şi ceapa conţine mulţi dintre compuşii de sulf ai usturoiului.

Ea ne oferă în plus o mare cantitate de flavonoide, printre care quercetina – un flavonoid care împiedică aglutinarea plachetelor sanguine (a trombocitelor) şi care previne apariţia anumitor forme de cancer.

Cea mai bogată sursă de quercetină este coajă de ceapă.

Cum se valorifică mai bine

Atât ceapa, cât şi usturoiul sunt foarte uşor de introdus în meniu.

Usturoiul si ceapa contin o substanta foarte puternica pentru sanatate

– Ne putem condimenta cu ele supele şi legumele fierte.

– Ne putem prepara un dressing pentru salate, din ceapă şi usturoi, eventual şi câteva teci de ardei iute, toate tăiate mărunt şi amestecate cu ulei şi oţet.  O astfel de combinaţie conţine sute de substanţe sănătoase.

– Mai putem pune nişte usturoi puţin călit pe pâinea prăjită de la micul dejun. De asemenea, dacă doriţi să mâncaţi căţeii de usturoi întregi, va trebui mai întâi să-i crestați, pentru a profita pe deplin de efectele lor.

Cum maximizăm beneficiile

Deşi mirosul usturoiului nu este unul plăcut, studiile au atestat că eficiența lui este direct proporţională cu mirosul.

De aceea, este bine să il folosim crud în salate, cât mai des şi în cantitate cât mai mare – bineînţeles, în zilele când nu suntem nevoiţi să socializăm.

Deşi odată fiert, usturoiul îşi pierde din calităţi – după o fierbere de doar 10 minute, el şi-a pierdut deja 40% din proprietăţile iniţiale –  efectele lui nu vor dispărea niciodată complet.

Prin urmare, atunci când pregătim o supă, este indicat să adăugăm usturoiul spre sfârşit, când legumele sunt aproape fierte.

În cazul cepei, putem pune cojile într-o pungă mică de tifon sau într-un filtru şi să le introducem în oala în care fierbem supa (le vom îndepărta, înainte de a servi supa în farfurii).

Cum acoperim mirosul

Ceaiul verde, pătrunjelul şi coriandrul pot acoperi, cel puţin într-o anumită măsură, mirosul pătrunzător al usturoiului.

Consumaţi, aşadar, un ceai verde, după ce mâncaţi usturoi, sau condimentați-vă salata, nu doar cu usturoi, ci şi cu pătrunjel.

Dacă aşteptaţi o vizită, mestecaţi înainte puţin pătrunjel proaspăt sau coriandru şi beţi o ceaşcă de ceai verde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *