Licopenul este un element al clasei de pigmenţi din plante cunoscute sub denumirea de caroten, având un rol esenţial în prevenirea şi tratarea mai multor afecţiuni ale organismului, printre care deteriorarea vederii, cataracta, bolile cardiovasculare şi cancerul.
Dintre carotene, licopenul este considerat cel mai bun curățător de radicali liberi.
Licopenul – ce este
Licopenul este un fitonutrient cu efecte antioxidante semnificative, un colorant roşu din clasa carotenoizilor, întâlnit în mod curent în alimentaţie, fiind prezent în fructe şi legume (roşii, morcovi, ardei iute, etc.).
Spre deosebire de alţi nutrienţi şi alţi antioxidanţi, care prin preparare termică sunt reduşi semnificativ sau chiar distruşi, licopenul are o biodisponibilitate mai mare.
Alimente bogate în licopen
Întrucât organismul nu produce licopen, este necesar ca acest fitonutrient să fie adus prin alimentaţie. Se găseşte în concentraţii mari în roşii. Cu toate acestea, pentru că licopenul este legat de celuloză, roşiile crude devin o sursă slabă de licopen, motiv pentru care este recomandată prepararea termică a acestora, sub formă de pastă de tomate sau sos de tomate.
Alte alimente bogate în licopen sunt pepenele verde, grapefruit-ul roz şi roşu, guavele, pătrunjelul uscat şi busuiocul, persimmons (un fruct dulce), sparanghelul, ficatul (pateul), praful de chili şi varza roşie.
Rol antioxidant
Licopenul este unul dintre principalii carotenoizi şi un antioxidant de două ori mai puternic decât beta-carotenul. Specialiştii de la Universitatea Harvard susţin că licopenul este o substanţă ce poate acţiona asupra radicalilor liberi diferit faţă de ceilalţi antioxidanţi, fiind foarte eficient în neutralizarea acestora.
Are proprietăţi antiproliferative, ceea ce înseamnă că inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind dezvoltarea cancerului de sân, cervical, de pancreas, de ovare, de prostată, de piele, de stomac. Acţiunile antioxidante puternice s-au dovedit eficiente în menţinerea rezistenţei, grosimii şi fluidităţii membranelor celulare – protectorii celulari ce permit intrarea nutrienţilor buni şi eliminarea toxinelor celulare nocive. De asemenea, membranele celulare sănătoase sunt esenţiale pentru prevenirea multor boli.
Protecţie antisolară
Din studiul medicului cercetător Yoav Sharoni, de la Universitatea Ben-Gurion, aflăm că licopenul are un efect protector şi împotriva razelor ultraviolete, care pot afecta sever ţesutul epitelial. Spre deosebire de produsele de protecţie solară care ne protejează din exterior împotriva razelor nocive, licopenul este un antioxidant ce acţionează din interior.
Aşa cum reiese din estimările făcute de specialist, licopenul din tomate poate preveni arsurile solare cu 35%, o cană cu suc de tomate consumată zilnic, pe parcursul verii, fiind suficientă pentru a câştiga protecţie antisolară.
Previne degenerescenţa maculară şi cataracta
Efectul luteinei este amplificat de licopen.
Degenerescenţa maculară şi cataracta sunt boli care se produc odată cu înaintarea în vârstă. Împotriva degenerării maculei la bătrâneţe, cercetătorii recomandă administrarea a 6 mg. de luteină pe zi, timp de 6 luni (scade incidenţa degenerării maculei cu aproximativ 43%).
Asigură sănătatea oaselor
Licopenul este esenţial petru sănătatea oaselor şi prevenirea osteoporozei. Prin reducerea stresului oxidativ din oase, acesta reduce riscul de apariţie a osteoporozei ȋn cazul femeilor în postmenopauză.
Protecţie împotriva bolilor de inimă
Licopenul împiedică oxidarea colesterolului ‘’rău’’ (LDL) de către radicalii liberi, precum şi depunerea în plăci, care determină îngustarea şi întărirea arterelor.
Prin prevenirea stresului oxidativ, rigidizării şi înfundării arterelor, licopenul previne apariţia altor tipuri de boli cardiovasculare.
Ajută la prevenirea diabetului
Potrivit studiilor, licopenul este util în tratarea simptomelor diabetului zaharat de tip 2. Cercetările cu privire la acest subiect se află ȋn curs de desfăşurare.
Doza zilnică recomandată
Doza medie zilnică recomandată de licopen se consideră a fi de 3,7 – 6,5 mg. Este indicat ca aceasta să provină din alimentaţie.
Licopenul este absorbit cel mai bine de către organism alături de o dietă normală în grăsimi, bogată în acizi graşi nesaturaţi (din ulei de măsline, din peşte, migdale).
Precauţii şi contraindicaţii
Este bine de ştiut că licopenul este prost absorbit în cazul persoanelor care suferă de boli ale vezicii biliare, ale ficatului sau de fibroză chistică.
Nu sunt indicate suplimentele alimentare cu licopen, care pot cauza tulburări intestinale, greaţă, diaree, indigestie, gaze, balonare. De asemenea, suplimentele cu licopen pot interfera cu chimioterapia şi radioterapia (dacă sunt administrate în timpul acestor tratamente).