Hummus-ul raw din dovlecei este un preparat delicios, uşor de digerat de care organism.
Hummus –ul din dovlecei este o reţetă de aperitiv gustos, hrănitor şi sănătos, care se prepară repede şi uşor.
De asemenea, pentru că nu necesită preparare termică, aperitivul păstrează toate calităţile nutritive ale dovleceilor.
Hummus din dovlecei
Ingrediente
- 2 dovlecei medii
- 1-2 linguri de tahini
- 2 linguri suc de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
- 2-3 căţei de usturoi
- ½ linguriţă sare
- 1 vârf de cuţit de chimen
- un vârf de cuţit boia de ardei (opţional)
Pastă de tahini – reţetă de casă
Într-o tigaie încinsă, la foc mediu, se adaugă 140 g seminţe de susan. Se lasă timp de 3-5 minute, amestecându-se încontinuu cu o lingură de lemn. Se pun seminţele într-un robot de bucătărie şi se mărunțesc timp de 2-3 minute. Se toarnă 3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui/de seminţe de struguri şi un praf de sare, după gust, şi se mixează bine.
Hummus de dovlecei – Mod de preparare
Dovleceii spălaţi se taie în bucăţi mai mici, cu tot cu coajă. Coaja reţine cei mai mulţi nutrienţi – vitamine şi minerale esenţiale pentru organism, printre care vitamina A, vitamina B9 şi minerale precum fosforul, magneziul şi potasiul.
Usturoiul se curăță şi se taie mărunt. Se adaugă în vasul blender-ului toate ingredientele şi se procesează la viteză maximă, până când se obţine o compoziţie cremoasă. Dacă se mai doreşte, se mai asezonează cu sare. La final, se stropeşte cu puţin ulei de măsline şi se presară cu boia.
Mod de servire
Hummus-ul din dovlecei se poate servi fie pe pâine, fie întins pe felii de legume crude, proaspete, sau împachetat în frunze proaspete de salată verde. Poate fi folosit şi ca umplutură pentru diverse alte aperitive.
Se poate păstra într-un recipient închis ermetic, la frigider, timp de 3-4 zile.
Beneficiile hummus-ului de dovlecei
Cel puţin 200 g de hummus de dovlecei pe zi ajută la:
- Digestie, ameliorarea activitatea sistemului gastrointestinal
- Normalizarea echilibrului de apă şi săruri
- Purificarea sângelui
- Fortificare generală.
Contraindicaţii
Dovleceii cruzi nu se recomandă persoanelor care au probleme cu rinichii (disfuncţii ale eliminării potasiului din organism). În cazul gastritelor şi ulcerului, de asemenea, nu se recomandă consumul de dovlecei cruzi.