Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

GERMENI din seminţe de FLOAREA-SOARELUI: cum îi creştem acasă, de ce şi cum să îi consumăm

Germenii şi lăstarii de floarea – soarelui  sunt o importantă sursă de vitamine, de săruri minerale şi clorofilă.

Conţin vitamina A, C, E, complexul vitamine B, vitamina D (foarte rar întâlnită în vegetale), calciu, magneziu, seleniu, fosfor (mai mult decât în peşte),  potasiu, crom, iod, clorofilă cu rol de detoxifiere şi cu efect antioxidant.

Germeni de floarea-soarelui: cum se obţin în casă

Ingrediente: 2-3 linguri seminţe de floarea-soarelui crude (seminţe decorticate)

Mod de preparare

  • Într-un recipient de sticlă cu formă mai lungă sau într-un borcan cu capac în care au fost făcute găurele pentru aerisire, seminţele spălate se pun la înmuiat (în 250 ml. apă) peste noapte.

  • A doua zi se scurge apa într-o cană (apa se poate bea în ziua respectivă, pentru că seminţele şi-au lăsat nutrienţi în ea), seminţele se spală de câteva ori, până când apa rămâne curată, şi se aşează la loc, repetând clătirea seminţelor cu apă în fiecare zi, până când încolţesc şi apar mugurii.
  • Recipientul se ţine acoperit la răcoare – pe balcon sau la temperatura camerei (să nu fie lângă calorifer). Poate fi ţinut la întuneric sau la lumină, însă nu în bătaia directă a soarelui.
  • Sunt valorificați cel mai bine în perioada de când le-a dat colţul de 2 mm (după 3-4 zile). Nu vor germina toate seminţele în acelaşi ritm. Se pot păstra proaspeţi la rece, în frigider, până la cinci zile.

Mod de consum

Puteţi consuma din germeni câte puţin în fiecare zi (datorită valorii nutritive ridicate), pe parcurs ce cresc. Cel mai bine este să îi consumaţi cât mai repede din momentul în care au încolţit. Dacă vi se par prea tari, se pot macina. Nu se tratează termic, deoarece, în acest fel, se pierd vitaminele şi mineralele.

Pot fi amestecaţi cu miere. Totodată, peste ei se poate adăuga ulei de măsline sau puţin sos, pot intra în componența salatelor de crudităţi, a pâinilor din cereale, prăjiturilor, a unor sucuri şi băuturi nutritive, precum şi a majorităţii mâncărurilor vegetariene.

Cel mai indicat este să îi mâncăm între mese sau seara, la cină.

Germenii din seminte de floarea-soarelui sunt bogati in vitamine si saruri minerale

Beneficiile germenilor de floarea-soarelui

♣ conţin vitamina E care neutralizează radicalii liberi, îmbunătăţeşte vederea şi este benefică în reducerea simptomelor asociate artritei şi astmului;

♣ sunt importanţi pentru oase şi dinţi, datorită nivelului ridicat de fosfor şi calciu;

♣ sunt benefici în digerarea grăsimilor şi carbohidraţilor;

♣ ajută la detoxifierea ficatului;

♣ conţin iod, necesar pentru buna funcţionare a glandei tiroide;

♣ tonifică ţesuturile şi muşchii;

♣ tonifică sistemul nervos;

♣ fierul ajută la formarea globulelor roşii, iar cuprul este necesar pentru asimilarea fierului;

♣ ajută la buna funcţionare a creierului,  a plămânilor, şi a muşchilor (datorită magneziului);

♣ ajută la oxigenarea sângelui;

♣ sunt o sursă remarcabilă de niacină, care înfrumuseţează şi hidratează pielea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *